Pocetna Ekonomija „Ćira“ prevezao oko 75.000 putnika

„Ćira“ prevezao oko 75.000 putnika

351
0
Podelite

Popularni „ćira“ tokom protekle sezone prevezao je oko 75.000 putnika što je na prošlogodišnjem nivou. Trećina prevezenih putnika su bili stranci, a primetan je i veliki porast turista iz Rusije i Kine.

Redovna letnja sezona saobraćaja na Muzejsko-turističkom komleksu pruge uzanog koloseka „Šarganska osmica“ u Mokroj Gori, završena je 31. oktobra, a počela je 1. aprila. Popularni „ćira“ tokom protekle sezone prevezao je oko 75.000 putnika što je na prošlogodišnjem nivou. Po rečima Aleksandre Milutinović, glavne organizatorke u Muzejsko-turističkom komleksu „Šarganska osmica“,  svakog dana su bila  dva redovna i dva vanredna polaska, s tim što su u avgustu i julu organizovana tri redovna i veliki broj vanrednih polazaka u zavisnosti od interesovanja grupa. Interesovanje domaćih i stranih ljubitelja pruga uskog koleseka bilo je veliko kako za relaciju Mokra Gora-Šargan Vitasi- Mokra Gora, tako i za relaciju Mokra Gora-Višegrad-Mokra Gora.

– Na relaciji Mokra Gora-Višegrad-Mokra Gora imali smo samo četiri polaska, ne zbog malog interesovanja, naprotiv, već zbog organičenih tehničkih mogućnosti. Zapravo, zbog velikog broja polazaka na relaciji Mokra Gora-Šargan Vitasi-Mokra Gora, nismo imali dovoljno voznih sredstava koja će ići na ovoj drugoj relaciji. Tako smo realizovali četiri polaska, to su bili zakupi voza od strane ljubitelja železnice ili pak zainteresovanih putnika,- pojašnjava Aleksandra Milutinović.

Trećina putnika na šarganskoj muzejskoj železnici tokom protekle sezone, bili su strani turisti, najviše iz Austrije, Nemačke i ostalih evropskih zemalja, ali je bio primetan porast turista iz Rusije i Kine.

I smeštajni kapaciteti u konačištu „Osmica“ od 50 ležaja, tokom sezone bili su popunjeni, a više od polovine su bili strani gosti. Bilo je i veliki broj organizovanih grupa na ručkovima u restoranu „Osmice“.

Konačište „Osmica“ radi cele godine, a „ćira“ će imati manju pauzu, odnosno, od 25. decembra primenjivaće se zimski red vožnje na relaciji Jatare-Mokra Gora-Jatare i biće organizovan  jedan redovan i jedan vanredan polazak. Mada će „ćira“ do početka zimske sezone imati vanredne zakupe, ovaj period će biti najviše iskorišćen za obnovu voznih sredstava i pripremu za zimsku sezonu.

Ostavite odgovor