Pocetna Društvo Počela izgradnja mini mlekare

Počela izgradnja mini mlekare

484
0
Podelite

Poljoprivredna škola „Ljubo Mićić“ sa Domom učenika, od septembra iduće školske godine imaće i mini mlekaru. Radove na objektu površine od 150 kvadrata izvodi preduzeće ,,Graditelj,, iz Ivanjice. Građevinski deo koštaće pet miliona dinara od čega 50 odsto obezbeđuje Ministarstvo privrede, a drugu polovinu lokalna samouprava iz svog budžeta. Po završetku objekta biće potrebno još 2,5 miliona dinara za opremu tehnološke linije.

Kako je za Novosti izjavio direktor škole, Kojo Bošković, sve treba da se završi do septembra iduće godine pa bi uz odobrenje Ministarstvo prosvete škola uvela novi smer proizvođač i prerađivač mleka.

-U Zlatiborskom i Moravičkom okrugu ima mnogo mlekara, ali je manjak stručnih kadrova što dodatno opravdava ovu investiciju. Dodatni motiv je i to što u požeškom kraju već ima sedam, a u školi jedno stado alpskih koza  dobijenih iz donacije Fondacije Ane i Vlada Divca i opštine. Ta stada će se umnožavati, a vlasnike već muči problem plasmana mleka pa će naša mlekara rešiti problem otkupa, prerade i plasmana kozjeg mleka i proizvoda, napominje direktor Bošković.

U školi se trenutno školuje oko 300 učenika za zanimanja poljoprivredni, veterinarski tehničar rukovalac i mehaničar poljoprivredne mehanizacije, mesar, pekar, cvećar i vrtlar, a u septembru će svakako biti zainteresovanih i za ovo zanimanje i praktičan rad u novoj mlekari.

 

Ostavite odgovor