Pocetna Kultura Knjiga prilagođena digitalnom dobu

Knjiga prilagođena digitalnom dobu

486
0
Podelite

Narodna biblioteka Požega osnovana je 1869. godine kao Požeška čitaonica, te je tako najstarija ustanova kulture u Požegi. Zapošljava 11 radnika, od čega 8 stručnih bibliotečkih službenika, čak tri sa višim stručnim zvanjem. Biblioteka je uključena u sistem Virtuelne biblioteke Srbije i koristi program Cobiss za obradu i pretraživanje celokupne građe, tako da svaki korisnik onlajn može da pretraži bazu i izvrši rezervaciju željene knjige. Direktorka Daniela Skoković, kaže da je pozajmica takođe automatizovana, kao i da za to imaju svu neophodnu opremu, pa se proces zaduživanja i razduživanja odvija uz pomoć barkod čitača izuzetno brzo i efikasno.

pozega biblioteka direktorka

Koliko Biblioteka trenutno ima članova, oseća li se trend rasta ili pada broja učlanjenih korisnika usluga?

Naša bilioteka već godinama odoleva smanjenom interesovanju za knjigu i čitanje pa je tako broj korisnika oko 2500. Visok je broj učlanjenih dece, od beba do srednjoškolaca, i on se kreće oko broja 1200. Primetan je pad kod mladih srednjoškolskog uzrasta, pa Biblioteka čini dodatne napore da i tu uzrasnu grupu animira.

Šta vas, kao direktorku Biblioteke, čini zadovoljnom pred kraj ove godine?

Pošto se  približava kraj godine i mi sumiramo rezultate rada. Ovu godinu je pored naših redovnih programa obeležilo i nekoliko novih projekata u kojima je Biblioteka učestvovala. Pre svega, program Delegacije Evropske unije u Srbiji – Euteka (informacije o Evropskoj uniji u bibliotekama). Naša biblioteka je postala članica mreže, u mašim prostorijama postoji Euteka kutak sa policom na kojoj su brošure koje govore o raznim aspektima integracije naše države u EU, zatim radni sto, stolica i kompjuter koji se takođe može koristiti za bolju informisanost naših sugrađana o Evropskoj uniji. Taj kutak nam je opremila Delegacija kroz pomenuti projekat. U okviru projekta održana je i veoma posećena tribina o poljoprivredi, a direktorka Daniela Skoković je učestvovala u studijskoj poseti Briselu. Nastavak projekta podrazumeva i podsticaj za srednjoškolce da se uključe u novi projekat koji Biblioteka sprovodi kao partner NVO „Forca“ za koji je dobijen mali grant od 2000 evra – „My place in EU space“. Projektom je predviđeno aktivno korišćenje postojećih resursa Biblioteke.

Ovu godinu  obeležio je i Festival slikovnica „Čigra“ posvećen literaturi za najmlađe koji je održan po drugi put i okupio je eminentne učesnike iz zemlje i okruženja. U okviru Festivala organizovane su i dve izložbe dva nagrađivana mlada ilustratora – Dušana Pavlića i Maje Veselinović, gostovanje pisca Dejana Aleksića, kao i gostiju iz Hrvatske i Republike Srpske.

Biblioteka je učestvovala i na Konkursu Ministarstva kulture i dobila 500.000 dinara za opremu – jedan odličan skener, barkod čitači, laminatori za kartice…

Za kraj godine planiramo i izdavanje značajne knjige o Požegi profesora Miodraga Gluščevića i još nekoliko književnih susreta i predstavljanja knjiga.

pozega biblioteka1

Da li je nešto nedostajalo za još bolje rezultate?

Naš najveći problem je prostor. Imamo dobar fond, opremu i kadar, samo nam nedostaje prostor. Postoji namera da se  uz razumevanje lokalne samouprave taj problem rešava u narednom periodu – od prelaznih rešenja do modernog i novog prostora. To je najveći zadatak i izazov koji imamo ispred sebe. Ovo digitalno doba donosi i brze promene u potrebama korisnika, biblioteka se tome prilagođava i nadam se da ćemo osim što se ponosimo što smo najstarija ustanova kulture u našem gradu dodati i da smo moderni informacioni centar lokalne zajednice.

Koliko su građani svesni značaja svega što Biblioteka pruža?

Uz pomoć medija mi u kontinuitetu pokušavamo da razbijamo mit o biblioteci u kojoj samo dođete da iznajmite knjigu. To je zastareli koncept. Naravno da je to glavna delatnost biblioteke i to je neosporno, ali različitim programima mi pokušavamo da taj koncept prilagodimo građanima i modernizujemo naše usluge. Nedostatak prostora nas remeti, ali istrajaćemo da to što pre rešimo u bliskoj budućnosti.

Šta još imate u planu za blisku budućnost?

Naš najveći plan za sledeću godinu je rešavanje problema sa prostorom, realizacija tradicionalnih programa, učestvovanje na konkursima i podizanje Festivala slikovnica na nivo međunarodnog festivala. Naši stalni prioriteti su nabavka kvalitetne literature, povećanje broja korisnika i nove usluge. Idemo u susret 2019. godini kada ćemo obeležiti 150 godina postojanja naše ustanove, nadam se u novim prostorijama.

*Projekat „Da se bolje upoznamo“ se realizuje uz podršku Opštine Požega

Ostavite odgovor