Pocetna Ekonomija Predstavljen projekat za konkurentnu privredu

Predstavljen projekat za konkurentnu privredu

385
0
Podelite

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uložiće u jačanje prehrambeno-prerađivačke industrije u Srbiji kroz Projekat za konkurentnu privredu u naredne četiri godine oko 12 miliona dolara, najavio je direktor tog Projekta Aleksandar Pavlović. Partneri u projektu su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije.
-Situacija u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji je pozitivna, ali u sektoru prerade i prehrambene industrije može doći do unapređenja, jer je naš izvoz na tržišta EU i druga tržišta, veoma niske vrednosti, zato što radimo vrlo male količine dorade na proizvodima pre nego što izađu na tržište. Tu postoji dosta prilika za napredak i to je razlog zašto je USAID započeo ovaj projekat. Ova industrija u Srbiji je vrlo razuđena, neverovatna količina preduzeća se bavi preradom i izvozom i vrlo je teško uskladiti kvalitet i standardizovati proizvode koji izlaze iz Srbije. Preko hiljadu preduzeća se bavi izvozom voća i povrća i bez njihove organizovanosti i zajedničkog nastupa na trećim tržištima ne možemo da podignemo sve kompanije, – rekao je Aleksandar Pavlović i istakao da domaća prehrambena industrija ima problem sa poznavanjem tržišta, identifikacijom kupaca, trendova i usklađivanjem sa potrebama tržišta.rpk usaid 1-U saradnji sa partnerima na projektu radiće se analiza potreba prehrambene industrije i na osnovu toga će se kontaktirati kompanije i raspisivati tenderi i pozivi kako bi se te kompanije podržale,- rekao je Aleksandar Pavlović i podsetio da je implementacija projekta počela u aprilu i do kraja godine bi trebalo sve da bude pripremljeno da bi od početka naredne godine počeo rad sa firmama. Projekat se završava u aprilu 2021. godine.
Prema podacima USAID-a u Srbiji se više od 3.400 firmi bavi prozvodnjom prehrambenih proizvoda, a taj sektor upošljava preko 80.000 ljudi.

Ostavite odgovor