Pocetna Čajetina Dozvola za izgradnju početne stanice gondole pod znakom pitanja

Dozvola za izgradnju početne stanice gondole pod znakom pitanja

348
0
Podelite

Kamen temeljac za zlatiborsku gondolu postavljen je u avgustu 2015, tek u julu ove godine dobijena je građevinska dozvola za gradnju, ali samo za petu, poslednju fazu izgradnje na Torniku i radovi su počeli 31. avgusta.

– Upravo smo usmeno dobili informaciju da je zahtev za dozvolu za  izgradnju početne stanice na Zlatiboru odbijen. Razlog je, naravno, imovinsko-pravne prirode. Iako je opština uredno, u skladu sa zakonom, pribavila sve neophodne saglasnosti za parcelu na kojoj treba da bude prva stanica gondole, priložila kopiju plana gde se jasno vidi da je zemljište preneto na lokalnu samoupravu, ministarstvo traži dodatne dokaze i korekcije. Jasno se vidi da za svaki zahtev i svaku fazu važe različita pravila za izdavanje dozvola za gondolu. Potpuno ista situacija bila je za prvu fazu, ali sada se takva dokumentacija ne prihvata, – izjavila je za „Vesti“ u sredu Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola“ Zlatibor.

Kako teku radovi na Torniku i da li će do kraja godine biti odrađen najveći deo posla kako ste i planirali?

– Da podsetimo, deo radova na izgradnji Gold gondola Zlatibor započet je u februaru i maju ove godine na dve narodne mobe kojima se odazvalo više hiljada građana Zlatiborskog okruga i turista. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu ove godine građevinsku dozvolu Opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, na završnoj stanici na vrhu Tornika, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova. Simboličnim nalivanjem kamena temeljca 21. septembra 2017. godine na vrhu Tornika svečano je obeležen početak radova na izgranji najduže gondole na svetu.  Sada je najvažnije da je realizacija izgradnje gondole pokrenuta. Predugo čekamo, samo iz političkih razloga. Zlatiborska gondola ne može da bude prva, smatraju vlastodršci iz Beograda.

Gondola Bojana BozanicIpak, uredna dokumentacija koju je opština Čajetina pripremila rezultirala je izdavanjem prve od pet dozvola za kompletnu investiciju. Preduzeće „Jedinstvo“, izvođač građevinskih radova, uspešno je realizovalo sve  građevinske radove u planiranom roku. Kompletna stanica je montirana od strane drugog člana konzorcijuma, firme „Amiga“ uz tehničku pomoć eksperta iz Pome. Započeti su radovi na postavljanju elektroenergetskog kabla 10KV od trafostanice na Zlatiboru do lokacije međustanice, gde je glavno mesto strujnog napajanja ovog infrastrukturnog objekta, a sve u cilju priključka na distributivni sistem električne energije zlatiborske gondole. Izvođač za ovu fazu radova je „Hidromontaža“ iz Beograda. U zavisnosti od vremenskih uslova, planirano je da se deo radova završi ove, a kompletan posao do proleća sledeće godine.

Za ostale faze gradnje opština je podnela zahteve i dokumentaciju. Imate li informacija kako teče taj proces s obzirom da se radi o nerešenim imovinsko-pravnim odnosima na zemljištu kuda prolazi trasa gondole? Kada očekujete da dobijete dozvole?

– Upravo smo usmeno dobili informaciju da je zahtev za dozvolu za  izgradnju početne stanice na Zlatiboru odbijen. Razlog je, naravno, imovinsko-pravne prirode. Iako je opština uredno, u skladu sa zakonom, pribavila sve neophodne saglasnosti za parcelu na kojoj treba da bude prva stanica gondole, priložila kopiju plana gde se jasno vidi da je zemljište preneto na lokalnu samoupravu, ministarstvo traži dodatne dokaze i korekcije. Jasno se vidi da za svaki zahtev i svaku fazu važe različita pravila za izdavanje dozvola za gondolu. Potpuno ista situacija bila je za prvu fazu, ali sada se takva dokumentacija ne prihvata.

Rešavanje imovinskih odnosa ostalo je sporno samo sa zemljištem u svojini Republike Srbije, gde je držalac nekadašnji poljoprivredni kombinat. Iz dana u dan, iz dopisa u dopis i iz svakog novog kontakta sa strankama u postupku ističe se samo jedna činjenica-da je u pitanju namera da se projekat uspori, zaustavi, ne dozvoli razvoj turističkih potencijala Zlatibora, da se osujeti opština Čajetina da ode korak dalje u ponudi atraktivnosti turistima širom sveta. No, mi ne gubimo entuzijazam, energiju niti volju da završimo zlatiborsku gondolu i da ona ugleda svetlo dana na leto naredne godine. Zahvaljujem se izvođačima na strpljenju i izuzetnom zalaganju da se dosadašnji poslovi urade na profesionalnom nivou i pre zadatih rokova.

Bez obzira na neprilike, na koje smo sada već sasvim spremni i koje očekujemo na svakom koraku, verujem da će do proleća dozvole za sve faze izgradnje biti kompletirane i da će se radovi nastaviti punom parom u novoj građevinskoj sezoni. Za 2017.godinu, u planu je da se uradi veći deo radova na elektro napajanju, kao i da se započnu zemljani radovi na početnoj stanici.

Gondola 2Da li će uticati Uredba  o proglašenju Zlatibora parkom prirode na dalju izgradnju gondole?

– Navedena uredba neće uticati na izgradnju samog objekta. Plan detaljne regulacije za gondolu, koji je ranije usvojen, morao je da bude izuzet iz Parka prirode i posebnog režima upravljanja prostorom. Ipak, dok nisam videla u dokumentaciji, nisam bila sigurna da je postupljeno po zakonu. Jer zakon se, vidimo, selektivno primenjuje. Štite Zlatibor od samih Zlatiboraca. I tada su regulative rigidne i precizne. Ali zaštita prirodnih resursa nije prioritet za Vladu na drugim turističkim destinacijama, i pored jasnih pravila u cilju zaštite životne sredine u postojećoj dokumentaciji. Mi ćemo se uvek zalagati za pravnu državu. A Srbija to u ovom trenutno nije. Pa su pravila proizvoljna i zavise od politike.

Kakva iskustva ste doneli iz Sarajeva, sa Festivala turizma, s obzirom da ste imali značajnih susreta i posetu Jahorini? Kakve su sličnosti i razlike u  izgradnji gondole-žičare na Jahorini, na Ravnoj planini i zlatiborske gondole?  

– Gold gondola Zlatibor od 19. do 21. oktobra se predstavila na Sarajevskom festivalu turizma na štandu Turističke organizacije „Zlatibor“ na kome su predstavljeni svi turistički potencijali Zlatiborskog kraja.

Smatramo da je za sada tržište Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine jako zanimljivo za nas jer želimo da predstavimo naš projekat veka. Ovakva gondola ne postoji nigde u svetu, a posebno je atraktivna za naš region. Gondola na Ravnoj planini ima nešto drugačije karakteristike, malo je kraća. Ipak, sličnost je u tome što su izuzetno značajne za razvoj turizma i pratećih delatnosti, važne za poboljšanje ponude za goste i stanovnike ovog dela Balkana. Turisti traže nove sadržaje, a mi želimo da im budemo na usluzi i iskoristimo ideje, znanje i novac koji se generiše na Zlatiboru na najbolji mogući način, za investicije. Slično je i u Republici Srpskoj.

Tokom boravka na Sajmu, imali smo susrete sa predstavnicima grada Istočno Sarajevo, sa kojima je dogovorena saradnja, zatim sa direktorom OC Jahorina Dejanom Ljevnaićem i vlasnikom skijališta Ravna planina Veljkom Golijaninom. Razmena iskustava i predlozi za poboljšanje saradnje od velikog su značaja za našu mladu firmu. U planu je čvršće povezivanje Jahorine i Zlatibora, kao i novi zajednički projekti.

PROJEKAT „ULAGANJE U BUDUĆNOST“ REALIZUJE PORTAL „INFOERA“  UZ PODRŠKU OPŠTINE ČAJETINA 

Ostavite odgovor