Pocetna Društvo Svi vrtići su preopterećeni

Svi vrtići su preopterećeni

365
0
Podelite

U Užicu je nedavno počeo sa radom vrtić Jihai-Mama Vong na Pori koji se trenutno popunjava i ima još oko 40 slobodnih mesta. Razlozi su udaljenost ovog vrtića od mesta stanovanja roditelja ili zbog nemogućnosti da vode decu na Poru. U ostalim vrtićima situacija je drugačija i svi su preopterećeni a posebno mlađe grupe u jaslenom uzrastu.

– Zahtevi nam pristižu i dalje a javljaju nam se i roditelji sa tek rođenom decom da bi za kasnije rezervisali mesto. U devet izgrađenih vrtića i jednom adaptiranom prostoru sa dve vaspitne grupe u Medicinskoj školi upisano je 2010 dece a još 180 zahteva je na listi čekanja. Kroz saradnju sa lokalnom samoupravom radićemo na adaptaciji prostora ili izgradnji novih objekata jer je veliki broj zahteva za upis. A lista čekanja odslikava potrebu za proširenjem kapaciteta, rekla je za „Vesti“ Veselinka Jovanović, direktorka Predškolske ustanove Užice.

Vrtici Veselinka JovanovicU kojim vrtićima se upisuju deca od godinu dana?

Roditelji dece od godinu ili godinu ipo dana kada stiču uslov za vrtić predaju zahteve, a namlađe upisujemo u Đurđevak u Medicinskoj školi, Iskru na Dovarju i Leptirić u Krčagovu.

Najavljeno je i da će u vrtiću Jihai-Mama Vong mališani učiti i kineski jezik. Imate li preciznije podatke kada će to biti?

Grad Užice je poslao zahtev a mi ćemo uraditi anketu sa roditeljima. To će biti učenje kroz igru primereno uzrastu dece uz upoznavanje kineske kulture i jezika. A najmlađi urast najbolje i uči strane jezike tako da očekujemo saglasnost od kineskih prijatelja.

Kada će biti adaptiran objekat na Beloj Zemlji u kome će biti vrtić?

Mi sada imamo upisano oko 50 mališana sa tog područja i sigurno je da ima interesovanja. I kapacitet tog objekta za adaptaciju bio bi nešto veći, ali realno je da postoje potrebe, jer ima dece koja i ne pohađaju vrtić. Tako da očekujemo da će radovi krenuti na proleće naredne godine.

Vrtici deca 2Vi organizujete aktivnosti i za decu koja ne idu u vrtić?

U ovim aktivnostima dva puta nedeljno utorkom i četvrtkom od 17-19 časova ove godine u Bambiju učestvuju deca iz grada i okolnih mesta. To su radionice i učenje kroz igru i sa njima volonterski rade vaspitači.Trenutno imamo oko 20 dece ali smatram da bi zainteresovanost trebala da bude veća s obzirom da je kod nas oko 50 odsto uključeno u neki vid predškolskog obrazovanja i druženja.

Šta biste izdvojili s obzirom da su vrtići godinama prepoznati u gradu po brojnim aktivnostima?

Nama su sve aktrivnosti izuzetno značajne kroz uključivanje dece u lokalnu zajednicu. U proteklom periodu imali smo manifestacije u okviru Dečje nedelje, a mališani posećuju i muzej, galeriju, pozorište, biblioteku, škole…U taj vid aktivnosti uključeni su svi objekti.

Vrtici PoletaracBriga o najmlađima je prioritet celog društva a ne samo predškolske ustanove, podseća Veselinka Jovanović, direktorka Predškolske ustanove Užice.

Ostavite odgovor