Pocetna Čajetina Zlatibor: Planovi „Naše Zlatke“

Zlatibor: Planovi „Naše Zlatke“

319
0
Podelite

Mlekara „Naša Zlatka“ udružuje male proizvođače. U drugoj fazi realizacije projekta biće ponuđeno javno-privatno partnerstvo, odnosno dokapitalizacija, a potencijalni akcionari moći će da budu proizvođači sa dvadeset-trideset krava koji se decenijama unazad bave proizvodnjom mleka.

Mlekara „Naša Zlatka“ nedavno je otvorena u Krivoj Reci.  Direktor „Eko agrara“ Vladimir Bojović  kaže da ovaj projekat nije osmišljen i finansiran od strane  Evropske unije tek tako,  odnosno  da „Eko agrar“ kao javno preduzeće ostvaruje neku dobit,  ili dodatna sredstva, već zbog toga da Opština pomogne malim proizvođačima  sa područja Čajetine koji nisu interesantni mlekarama, odnosno nisu rentabilni za saradnju.  Drugi razlog, kaže naš sagovornik  jeste taj što su želeli da turističkom tržištu  ponude garanciju kvaliteta i poreklo sirovine.  U „Eko agraru“ tvrde da je jesno sigurno –  otkupljivano mleko biće od domaćinstava koja su registrovana na području Opštine Čajetina.

Zlatka Vladimir Bojovic– Ne kažemo da je bilo koji drugi sir i kajmak iz regiona nižeg kvaliteta, ali je naša namera da gostima Zlatibora ponudimo autentičan proizvod.   Ukupna vrednost projekta je 175.000 evra od čega je 150.000 evra donacija Evropske unije, a ostatak učešće Opštine Čajetina. Rađen je u partnerstvu sa opštinom Plav iz Crne Gore koja će sa istina manjim kapacitetom takođe otvoriti mlekaru „Naša Plavka“ na teritoriji  ove opštine koja će na isti način funkcionisati kao „Naša Zlatka“. Saradnja i prekogranični karakter projekta ogledaće se u prenosu znanja, iskustava i tredova u mlekarstvu koje će  poljoprivrednicima Zlatibora i Plava prenositi zaposleni „Eko agrara“. U fokusu su mali proizvođači koji imaju dve do sedam krava koji nisu rentabilni  i faktički smo ih udružili – navodi Bojović. U „Eko agraru“ dodaju i da su ranije kroz evropski projekat dobili laboratoriju za kontrolu kvaliteta mleka  tako da su uklopili ova dva projekta.  Kooperanti potpisuju ugovore o otkupu, ali će morati  i da se pridržavaju i parametara kvaliteta mleka, jer je cilj  garancija geografskog porekla.

Zlatka 5– Prvu fazu projekta završavamo u februaru mesecu, a u drugoj fazi ponudićemo većim proizvođačima  javno-privatno partnerstvo, odnosno dokapitalizaciju mlekare s  tim što će potencijalni akcionari u strukturi vlasništva mlekare „Naša Zlatka“ moći iskučivo da budu poljoprivredni proizvođači koji imaju dvadeset-trideset i više krava sa teritorije Opštine Čajetina, koji se decenijama unazad ozbiljno bave proizvodnjom mleka i koji mogu sami da isfinansiraju mlekaru bez zavisnosti od drugih. Odnosno, ponudićemo im da imaju svoju mlekaru kako bi ceo profit  od mleka ostajao  kod njih  – objašnjava namere u vezi ove mini mlekare Bojović.  Na Danima pljevaljskog sira „Naša Zlatka“ je prvi put predstavila svoje proizvode.

PROJEKAT „ULAGANJE U BUDUĆNOST“ REALIZUJE PORTAL „INFOERA“  UZ PODRŠKU OPŠTINE ČAJETINA

Ostavite odgovor