Pocetna Pozorište Jalova intelektualna elita

Jalova intelektualna elita

257
0
Podelite

Pete večeri 22. Jugoslovenskog pozorišnog festivala užićka publika je gledala Čehovljev “Ivanov” u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.

Ivanov 1Tatjana Mandić Rigonat, reditelj: Sve što se dešava Ivanovu i to što se on na kraju ubije, nije direktna posledica događaja koji će se zbiti pred publikom. Njegov umor od života je počeo mnogo,  mnogo ranije. Čehov nam govori da mera očaja svakog pojedinca ima svoju posebnu boju. Njegova boja je boja njegove ličnosti, kakav je bio i kakav u tom trenutku jeste.

Ivanov 3Hana Selimović, kao Saša, kći Lebedevih: Naivnost je opšta i velika stvar, a stvari koje Saša govori su mladenačke iluzije, koje nisu naivne. Često mogu biti vrlo opasne. Mladost je precenjeno i teško razdoblje. Jedini lik u ovom komadu, koji nije doživeo neka velika razočaranja, već ih doživljava upravo u trenutku kada gledamo priču je Saša.

Ivanov 2Nikola Ristanovski, kao Ivanov, Nikolaj Aleksejevič: Pre svega, život je zaista lep. O svemu  ostalom se pišu, verovatno, samo drame. Kada pričamo  o bezizlanu i bezidejnosti, o vrednostima pada mi na pamet da nigde kod Čehova u dramama i komedijama, nema dece. To me sprečava da govorim o uspostavljenom kontekstu njegovih dela. Kad budem saznao zašto je to tako, možda ću još nešto da kažem.

Ivanov 6Predrag Ejdus, kao Šabeljski, Matvej Semjonovič: Podeliću večeras jednu misao, koja me već duže proganja. Pošto smo već konstatovali da je Ivanov jedna od najenigmatičnijih ličnosti, razlog njegove depresije i odustajanja, po meni je nešto što ima veze čak i sa današnjim vremenom. Naime, to je neka vrsta intelektualne elite, koja uprkos svim sopstvenim idejama, željama za promenom, doživljava izvesnu jalovost. Jalovost je u tome da ne može da prevaziđe neke okolnosti, društvene i to u kom pravcu se društvo kreće. Bilo je mnogo elana, velike potrebe za promenama. To se vrloprepoznaje danas i zato je to svevremena tema.

Ivanov 5Branko Vidaković, kao Lebedev, Pavle Kirilovič: Jako je opasno biti mlad u ljubavnim stvarima. Jedina prednost mladosti je mladost. Sad smo zreliji i pametniji, samo nas ujutru kad ustajemo muče leđa. Mladost nema nikakav strah da se upusti u ono u šta se upušta, ne interesuje je posledice. O posledicama mi stariji razmišljamo.

Ivanov 9Branka Petrić, kao Avdotja Nazarovna: Večeras je stvarno bilo izuzetno. Poslednji put sam u Užicu bila sa čuvenom predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“. Sećam se divnog prijema i da je padala kiša, kao i danas, kada smo stigli. Večeras, posle toliko godina, ponovo pred divnom publikom, ja imam isti osećaj.

Ivanov 4Na 22. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu večeras je predstava „Moja fabrika“, Selvedina Avdića, režija Selma Spahić, u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava počinje u 19,30 časova.

Ostavite odgovor