Pocetna Čajetina Cilj da svaki zaseok ima asfaltni put

Cilj da svaki zaseok ima asfaltni put

403
2
Podelite

Budžet se uvećava iz godine u godinu, tako da se i ulaganja u infrastrukturu uvećavaju. Samo u proteklih deset godina urađeno je preko 300 kilometara  asfaltnih puteva što je otprilike jedna i po traka autoputa do Beograda. Cilj je da možda već do kraja naredne ili u 2019. godini bukvalno svaki zaseok u opštini ima asfaltni put, kaže za Arsen Đurić, zamenik predsednika Opštine Čajetina.

Da li je u svako selo u opštini Čajetina stigao asfaltni put, ako je to istina, zašto je to tako?

– To je tačno i ne samo da je asfaltni put došao u svako selo u opštini Čajetina, nego je došao u skoro svaki zaseok. Samo ove godine, za asfaltiranje i rekonstrukciju puteva i ulica u opštinskom budžetu je predviđeno 175 miliona dinara. Osim toga, za nasipanje puteva i ulica i za drugu infrastrukturu kao što je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, niskonaponskih mreža, izgradnja javne rasvete, opredeljeno je oko 25 miliona dinara. Uostalom, svake godine se opredeljuju značajna sredstva za razvoj infrastrukture. Naš cilj je da možda već do kraja naredne ili u  2019. godini, bukvalno svaki zaseok u opštini Čajetina ima asfaltirani put.

Arsen Djuric 1Kolika je putna mreža u čajetinskoj opštini?

– Samo u proteklih deset godina urađeno je preko 300 kilometara asfaltnih puteva na teritoriji opštine Čajetina što je otprilike, jedna i po traka autoputa do Beograda. Naš motiv je da se opština ravnomerno razvija i u infrastrukturnom, turističkom i svakom drugom pogledu. Na području opštine je 21 mesna zajednica, od kojih su dve urbane, Zlatibor i Čajetina, a ostale su seoske. Zlatibor kao turistički centar prve kategorije i najposećenije turističko mesto u Srbiji, intenzivno se razvija, kako ulaganjima u infrastrukturu tako i investicijama domaćih i stranih investitora. Upravo na  Zlatiboru se 90 posto sredstava oprihoduje u budžetu. Međutim, pored ulaganja u Zlatibor i Čajetinu kao administrativno sedište opštine, ravnomerno ulažemo i u seoske mesne zajednice, pre svega, da bismo ljudima koji žive na selu omogućili kvalitetne uslove života, da imaju puteve, redovno snabdevanje vodom. Preko 50 posto opštine pokriveno je gradskim vodovodom, a cilj nam je da naše javno preduzeće „Vodovod“ u budućem periodu uspostavi kontrolu nad svim seoskim vodovodima radi i kvalitetnijeg i sigurnijeg snabdevanja.

Cajetina seoski putevi 3Da li su ulaganja u putnu infrastrukturu veća ove nego prošle godine?

– Jesu, mada je i prošle godine dosta uloženo. Svake godine su to veća sredstva, jer se i budžet uvećava iz godine u godinu, tako da se i ta ulaganja u infrastrukturu uvećavaju. S obzirom na lepo vreme, koje se najavljuje i do polovine novembra, nadam se da ćemo uspeti da realizujemo sve ono što je ugovoreno. A ove godine, zaista je dosta urađeno putnih pravaca u svim mesnim zajednicama kao i na Zlatiboru koji se širi i sa druge strane magistrale pa će naredne godine težište biti na gradnji savremenih saobraćajnica i uz njih  izgradnja pešačkih i biciklističkih staza. Nadamo se da ćemo naredne godine uspeti da povežemo nekoliko tih pešačkih i biciklističkih staza koje idu od kružnog toka na ulasku u centar Zlatibora prema naselju „Jelena Anžujska“ pa gore do spomenika, a odatle pored kampa pa do hotela „Zelenkada“. Želimo da vežemo u kružnu turu oko sedam kilometara ovih staza što će predstavljati novi kvalitet u turističkoj ponudi Zlatibora.

Cajetina seoski putevi 2Da li se u razvoj putne infrastrukture koriste samo budžetska sredstva?

– Iz republičkog budžeta dobijamo vrlo skromna sredstva. Uglavnom su to sredstva namenjena za izgradnju atarskih puteva što dobija svaka opština u Srbiji, a to je oko 4,5 miliona godišnje. Pre nekoliko godina Republika je finansirala izgradnju puta Rudine-Rožanstvo, ali u poslednje vreme očigledno nismo na listi prioriteta republičkih vlasti.

PROJEKAT „ULAGANJE U BUDUĆNOST“  REALIZUJE PORTAL „INFOERA“ UZ PODRŠKU OPŠTINE ČAJETINA

2 Komentari

  1. Lepo je to G-ne Đuriću,zašto nećete da asfaltirate ravan put do Bijele česme da građani natoče zdravu vodu i nikako da popravite važan turistički stari put Jokina Ćuprija Vodice,sve rupa do rupe,može za dan da se uradi,G-n Stamatović kaže da je to republički put,Strani turista je došao na Zlatibor,on to ne zna!

  2. Sve je ovo lepo ali zato je makadam i kanali u Krcagovu. Kada ce biti zavrsena Ulica Milosa Obrenovica i ulica koja spaja M. Obrenovica sa teretnom zeleznickom stanicom.
    Gradi se ko Skadar na Bojani.

Ostavite odgovor