Pocetna Ekonomija Užički kraj na Etno sajmu

Užički kraj na Etno sajmu

483
0
Podelite

U hali 3 Beogradskog sajma od srede, 22. do subote, 25. novembra održava se 12. regionalni Sajam etno hrane i pića. Pokrovitelj Sajma je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, a podršku u organizaciji Sajma pružaju Privredna komora Srbije i Zadružni savez Srbije.

Ove godine Regionalna razvojna agencija Zlatibor  uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) organizuje nastup malih proizvođača tradicionalnih proizvoda koji su uz podršku Agencije dobili podsticajna sredstva od različitih donatora: Evropske Unije, USAID-a, SDC-a, SWG-a(GIZ-a), grada Užica, Fondacije Divac.

Znamo da dobijanje  sredstava za započinjanje posla  ne garantuje i uspešno poslovanje i da je malim proizvođačima neophodna stalna podrška u svim oblastima daljeg poslovanja. Kroz veliki broj programa i projekata mi im te usluge dajemo.  U petnaestogodišnjem poslovanju  smo stvorili  partnerstva sa međunarodnim donatorskim programima,  institucijama,  ministarstvima, lokalnim samoupravama, privatnim i javnim sektorom i to je  mehanizam  koji koristimo u promociji i brendiranju Zlatiborskog okruga na nacionalnim i međunarodnim manifestacijama, izjavio je Slavko Lukić, direktor RRA Zlatibor,

Na ovogodišnjem nastupu, RRA Zlatibor  promoviše prekograničnu saradnju i partnerstvo proizvođača iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Na 30 kvadrata brendiranog, zajedničkog štanda u okviru štanda Privredne komore Srbije- zapadne Srbije uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG ) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ),  predstaviće se 12 izlagača iz dva prekogranična regiona „Drina-Tara“ i „Drina-Sava“ : PG Stojanović(selo Mačkat), Mini mlekara „Naša Zlatka“ (selo Kriva Reka), PG Ojdanić (selo Ravni), Sofi voće (Prijepolje), Destilerija Stara Zlatiborka plus (Užice) ,PG Gačić Magaza (Bogatić), PG Budimirović (Bogatić); iz Bosne i Hercegovine: PS „Prirodno“ (celo LJeljenci, Bijeljina), COD „Luna“ (Rudo) i iz Crne Gore: Željko Macanović (selo Glibaći, Pljevlja), Besim Salković (selo Potkrajci, Bijelo Polje), Dušan i Cana Joksimović (Bijelo Polje)

– SWG je regionalna međunarodna međuvladina organizacija koja je osnovana od strane ministarstava poljoprivrede zemalja i teritorija jugoistočne Evrope. SWG vizija je da promoviše inovativan i održiv poljoprivredni i ruralni razvoj kroz saradnju regiona, kako bi se poboljšao život u ruralnim područjima u zemljama jugoistočne Evrope. Kroz prekograničnu saradnju, umrežavanje i uvezivanje zainteresovanih aktera želimo da stvorimo zajedničku, širu regionalnu ponudu kako u turizmu, tako i u poljoprivredi – izjavio je Aleksandar Damnjanović SWG regionalni menadžer.

Regionalna razvojna agencija Zlatibor organizuje dve prezentacije u okviru zvaničnog programa Sajma:

petak 24.11.2017. od 17-18 časova  PLANINSKU ČAJANKU- degustaciju čajeva od lekovitog bilja u kombinaciji sa proizvodima od heljde i džemova od jagodastog voća sa planina targetiranog područja i dolina Drine i Save.

subotu 25.11.2017. od 12-13 časova OKUSI PLANINU- pripremu,  prezentaciju i degustaciju „etno klasik koktela“ (lokalni proizvodi u klasik koktelima) i planinskih zalogaja (kačamak sa kajmakom i koprivom, priganice sa plevaljskim sirom i zlatiborskom pršutom, heljdin kolač sa malinom iz doline Lima)

– Ovo je jedinstvena prilika da mi iz prekograničnog regiona „Drina-Tara“ predstavimo proizvode naših krajeva. Ženska inicijatica COD „Luna“, Rudo na sajmu će predsaviti proizvode od crvenog zlata -maline iz doline reke Lima kao što su slatko, sok, marmelada, kao i slatko od drugih vrsta voća. Proizvode uglavnom spremamo na tradicionalni način, dok sokove i marmeladu pravimo na mini liniji koju smo dobili u okviru  SWG GIZ Grant šeme- Svetlana Vuković, COD „Luna“, Rudo, Bosna i Hercegovina

Dragica Ojdanić iz sela Ravni je prošle godine od grada Užica dobila osnovno stado koza, prvi put nastupa na Sajmu etno hrane i pića sa selekcijom kozijih sireva.

– Svim mladim poljoprivrednicima na selu mogu poručiti da ukoliko se potrude, umreže, iskoriste svu podršku koja nam se pruža, mogu u kratkom roku da ostvare dobre rezultate.

Sir koji proizvodim je nagrađen na ovogodišnjoj regionalnoj smotri sira, dani Pljevaljskog sira. Nadam se da ću uspešno promovisati svoje proizvode i na ovom sajmu i da će mi prateći sadržaji edukacije pomoći da unapredim poslovanje svog gazdinstva i zadruge Ravanjski Sladun čiji sam osnivač .

Pravo učešća na manifestaciji imaju proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda  i pića koji imaju registrovanu proizvodnju za tržište,  proizvođači opreme za proizvodnju, čuvanje, pakovanje i serviranje ovakvih proizvoda, kao i kuće koje se bave sertifikacijom proizvodnje. Od ove godine, pravo učešća na Sajmu etno hrane i pića imaju proizvođači sadnog i semenskog materijala   od kojeg se dobijaju  sirovine za ovu vrstu proizvodnje.

Organizaciju regionalne manifestacije “12. Etno Sajam hrane i pića“ je podržala Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u okviru Projekta “Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima u Jugoistočnoj Evropi: Perspektive ruralnog razvoja: kvalifikovanje, reintegracija i (samo) zapošljavanje “ u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) koji finansira Federalno ministarstvo republike Nemačke za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Ostavite odgovor