Pocetna Društvo Zlatibor: Počela gradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Zlatibor: Počela gradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

313
0
Podelite

Na Obudojevici je počela gradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) na Zlatiboru vrednosti 4,5 miliona evra.

zlatibor postrojenje ot vode lokacijaDonacija slovenačke vlade iznosi 1,5 miliona evra, dok je ulaganje Opštine Čajetina oko 3 miliona evra. Postrojenje gradi konzorcijum   „Jedinstvo“ Užice, „Hidroinženjering“ Slovenija i „Beohidro“ Beograd.   Kapacitet postrojenja je 20.000 ekvivalent stanovnika. Rok za gradnju je godinu dana.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović danas je rekao da je projekat dugo pripreman uz prisutno nerazumevanje srpske Vlade od koje je lokalna samouprava dobila opstrukcije.

zlatibor otpadne vode teren-Naišli smo na razumevanje slovenačke vlade I njihovih kompanija koje su nam pomogle u ovom projektu. Ovim putem im se zahvaljujemo i nadam se da Postrojenje neće biti jedini projekat na kojem ćemo sarađivati. Donacija slovenačke vlade iznosi 1,5 miliona evra, dok smo od naše vladedobili opstrukcije I podmetanje klipova. Ovaj projekat nije važan samo za opštinu Čajetina već za sve opštine u slivnom području Drine I na ovaj način štitimo životnu sredinu – rekao je danas Stamatović.

Direktor Centara za međunarodnu saradnju I razvoj Republike Slovenije (CMSR) Jež Gašper navodi da je u celom regionu voda budućnost I bogatstvo.

zlatibor postrojenje ot vode gasper-Zadovoljni smo početkom gradnje Postrojenja, u Sloveniji smo jako osetljivi na životnu sredinu I spremni smo da pomognemo opštinama u Srbiji da očiste otpadne vode. Jako je bitno da se očiste sve otpadne vode u slivu U celom ovom regioni voda je budućnost I bogatstvo. Spremni smo da podržimo sve aktivnosti  Čajetine u razvojnim projektima  – rekao je Gašper ocenjujući dosadašnju saradnju sa čajetinskom lokalnom samoupravom  odličnom.

zlatibor otpadne vode

I danas je istaknuto da opština Čajetina gradnjom Postrojenja želi da postane prva ekološka opština u Srbiji koja je rešila problem otpadnih voda. Osim ovog u planu su tri manja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Čajetini, Sirogojnu I Mačkatu.

Ostavite odgovor