Pocetna Društvo 125 godina škole u Staparima

125 godina škole u Staparima

514
0
Podelite

Svečanom akademijom Prve osnovne škole kralja Petra Drugog-izdvjeno odeljenje u Staparima obeležen je jubilej 125 postojanja i rada. U prisustvu gradonačelnika Tihomira Petkovića, predstavnika gradske vlasti i institucija, bivših nastavnika i učenika škole, meštana i brojnih prijatelja izveden je bogat kulturno-umetnički program autora Biljane Crnić, nastavnice srpskog jezika i Neđa Mirkovića, koordinatora MZ Stapari.

Stapari skola 3U okviru programa učenici su sa svojim nastavnicima nastupali u istorijskom prikazu škole,solo pevanjem i sviranjem, kao i u dramskim ulogama. A tradicionalno za izvorno pevanje pobrinuli su se “Sinovi Gredice”.

Stapari skola 2– Značaj jubileja ne ogleda se u brojanju i licitiranju proteklih godina, već u negovanju kulturno – istorijskih vrednosti u cilju trajanja. Na ovaj način želimo da istaknemo veliki značaj škole za naše selo. Da se zahvalimo precima za bogato nasledstvo i da ga očuvanog predamo naslednicima- rekao je Neđo Mirković, koordinator MZ Stapari koji je idejni tvorac obeležavanja jubileja i drugih kulturno-umetničkih aktivnosti..

Stapari skola 7Obrazovanje ima poseban značaj u seoskim sredinama, a ova škola uspela je da opstane i pored velikog smanjenja broja stanovnika.

Stapari skola 4-Izdvojeno odeljenje Prve osnovne škole kralja Petra Drugog u Staparima sada ima 29 đaka u osam razreda, a mi ulažemo napore da ne bude zatvorena. Slične probleme imaju i susedne škole u Volujcu i Biosci, jer su svima matične škole u gradu gde se i upisuju pojedina deca. U odnosu na druge seoske škole možemo da se pohvalimo da je u dobrom stanju jer su meštani godinama pomagali školu – istakao je Slobodan Kurlagić, predsednik MZ Stapari čija deca uče u ovoj školi.

Na svečanosti prisutnima se obratio Nikola Bacetić direktor Prve osnovne škole kralja Petra Drugog koji je naglasio da je -malo seoskih, pa i gradskih škola čiji đaci i nastavnici poseduju toliko stvaralačkog potencijala i energije, kao učenici i zaposleni u našem izdvojenom odeljenju. Zbog toga, uprkos nepovoljnom demografskom trendu verujemo i nadamo se da naša škola u Staparima ima budućnost.-

Stapari skola 1Vesna Kovačević, rukovodilac izdvojenog odeljenja Stapari ističe značaj radova i aktivnosti navodeći da je – u proteklom periodu zahvaljujući meštanima i ljudima dobre volje promenjen krov, urađeno grejanje, mokri čvor, renovirani podovi, okrečeni zidovi, obnovljen zabavni park, uređen enterijer, a eksterijer ukrašen muralima. Planirana je i zamena stolarije za koju je je već urađen elaborat. Škola poseduje bogatu bibloteku, kao i pogodnosti korišćenja Doma kulture za realizaciju sportskih i kulturno zabavnih aktivnosti a uvedene su i novine u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Zahvaljujući đačkom prevozu dva puta nedeljno deca besplatno idu na gradski bazen, učestvuju u kulturnim zbivanjima grada, posećuju gradske ustanove i odlaze na izlete.A u školi razvijaju i usavršavaju svoje talente kroz fotografsku, dramsku, literarnu, recitatorsku, ekološku sekciju-. precizirala je Kovačević.

Stapari skola 5Obeležavanje jubileja organizovali su Mesna zajednica Stapari i izdvojeno odeljenje škole u Staparima a pomogli su Grad Užice, gradske institucije, brojni privrednici, mediji, pojedinci i meštani.

Ostavite odgovor