Pocetna Društvo Druga akcija za sigurnu kuću

Druga akcija za sigurnu kuću

428
0
Podelite

Udružene žene Zlatiborskog okruga danas su u Užicu organizovale drugu akciju za prikupljanje potpisa za izgradnju regionalne sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Do sada je prikupljeno 2.400 potpisa, a u Udruženim ženama kažu da svakog dana stižu novi potisi sa područja Okruga.

Povodom svetske kampanje  „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ na dan Montrealskog masakra, kada je 1989. godine naoružani napadač ubio 14 studentkinja u Montrealu, na platou Trga partizana u Užicu, Udružene žene Zlatiborskog okruga su izvele performans Sigurna kuća-sigurnost za žene Zlatiborskog okruga. Ovom prilikom prikupljani su i potpisi građanki i građana za izgradnju regionalne sigurne kuće za žene žrtve nasilja.

Radmila Gujaničić, predstavnica Ženskog centra Užice i članica Inicijativnog odbora za izgradnju sigurne kuće, kaže da je ova akcija jedna u nizu koja se odvija u okviru kampanje  „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koju sprovodi 1.700 organizaciju u 100 država. Akcija u Užicu je zajednička i  u njoj su učestvovale žene iz Požege, Bajine Bašte i Priboja.

– Ovo je način da skrenemo pažnju na mržnju prema ženama koja rezultira ubistvima. Vidite da je u porodičnom nasilju u ovoj godini stradalo 24, a negde se pominje 26 žena, jer se još uvek ne vode evidencije državnih institucija koji je to broj ubistava. Uglavnom ženske organizacije te informacije sakupljaju iz medija,- rekla je između ostalog Radmila Gujaničić.

Za izgradnju sigurne kuće za Zlatiborski okrug, do srede je sakupljeno 2.400 potpisa, ali još uvek svakog dana stižu novi potpisa sa područja Okruga. Radmila Gujaničić je istakla da je Inicijativni odbor formirao operativno telo koje će sakupljene potpise odneti u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, a planirana je i poseta sigurnoj kući u Nišu kako bi se prikupile informacije o načinu funkcionisanja ove kuće, jer bi regionalna sigurna kuća za Zlatiborski okrug bila  sličnih kapaciteta.

Sigurna kuca RadaPo rečima Radmile Gujaničić, akcija za izgradnju regionalne sigurne kuće okupila je za sada brojne ženske organizacije, udruženja i aktiviskinje nekoliko političkih partija sa područja Okruga.

– U narednom periodu sledi nam da otvorimo tekući račun kako bismo mogli da se obratimo i građanima i privrednicima i da počnemo da prikupljamo sredstva. O svim aktivnostima, javnost će biti obaveštena,- istakla je Gujaničić.

Sigurna kuca MiljankaMiljanka Filipović iz Unije žena Požega i koordinatorka Ženske odborničke mreže u Požegi, rekla je između ostalog:

– Unija žena Zlatiborskog okruga je neformalna grupa žena i nije bitno da li one pripadaju političkim partijama ili ne, bitno je da akciju za izgradnju regionalne sigurne kuće sprovedemo do kraja, da istrajemo u tom cilju i obezbedimo sigurnije mesto za žene žrtve nasilja.“

Filipović je podsetila da u Zlatiborskom okrugu postoji jedino sigurna kuća u Priboju sa osam ležajeva, ali to nije dovoljno, jer je za ceo Okrug potrebna sigurna kuća sa najmanje 30 ležajeva.

Sigurna kuca MirjanaMirjana Racić, odbornica Skupštine Grada Užica, predsednica PSS Bogoljub Karić u Užicu, istakla je da ne podržava nijedan vid nasilja i ovom prilikom je podsetila, kako je rekla, pojedine političare da i za njih važi isti zakon kada je u pitanju nasilje, mobingovanje, seksualno uznemiravanje, maltretiranje žena.

– Oni bi trebalo da daju primer ostalim građanima kako se treba ponašati, rekla je Mirjana Racić i naglasila da je užička Ženska odbornička mreža do sada podržavala sve akcije koje su žene organizovale tako će biti i u narednom periodu i pozvala sve građane i privrednike da se uključe u akciju izgradnje regionalne sigurne kuće.

Ostavite odgovor