Pocetna Čajetina Opština kupuje halu na Zlatiboru

Opština kupuje halu na Zlatiboru

257
0
Podelite

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović potpisao je predugovor o kupovini Sportsko – turističkog centra Vai Tai na Zlatiboru, sa stečajnom upravnicom Vidom Gaberc u Portorožu. Opština Čajetina učestvovala je na propisanom tenderu za kupovinu hale ponudivši 1.601.700 evra.

– Hala na Zlatiboru je relativno nova, malo korišćena i mi želimo da je pribavimo u vlasništvo opštine Čajetina. To nam je potrebno, jer veliki broj sportista iz zemlje i inostranstva dolazi na pripreme na Zlatibor i to baš u tu halu, rekao je tada predsednik SO Čajetina Miloje Rajović.

Hala Zlatibor potpisivanjeObjekat ima preko devet hiljada kvadratnih metara, a podeljen je u dva dela: poslovna zgrada sa hotelom u šest etaža i sportska dvorana sa četiri etaže, terenom od 1500 kvadrata, tribinama sa oko 700 mesta, ložama i teretanom. Dvorana je projektovana tako da pruža mogućnost za treninge tri košarkaške ekipe istovremeno.

Cajetina Nikola Smiljanic– Na ovaj način ćemo dobiti značajan sportski centar, jer ćemo uz postojeća tri fudbalska terena imati i tu dvoranu koja se nalazi do njih. Ona raspolaže poslovnim prostorom, ima svlačionice, oko 80 kreveta za smeštaj, restoran. Postoje mogućnosti i za proširenje smeštajnih kapaciteta. Tako ćemo ekipama moći da ponudimo sve što im je neophodno, mada ćemo se i dalje oslanjati na zlatiborske hotelijere,- kaže Nikola Smiljanić, direktor Kulturno sportskog centra.

Sportski centar brine i o sportskoj dvorani u Čajetini i o dvadesetak otvorenih terena na teritoriji opštine u koje spadaju i školska igrališta.

– Iako nije naša obaveza, pomažemo i školama da održavaju svoje terene. Nekoliko otvorenih terena  za odbojku, košarku, mali fudbal, teniski teren, je u Čajetini, a na četiri lokacije na Zlatiboru su košarkaški i odbojkaški tereni. Sve ih održavamo, a oni su dostupni svim građanima i služe razvoju rekreativnog sporta. Međutim, te terene, pre svega, na Zlatiboru, koriste  uglavnom  škole sportova za pripreme i to besplatno, – kaže Smiljanić.

Cajetina igralisteU sportskoj infrastrukturi Čajetine, značajno mesto zauzima sportska hala koju koriste  čajetinski košarkaški i odbojkaški klub. KK „Zlatibor“ je za kratak period iz druge Srpske lige došao do Prve lige Srbije i hala, koja je bila baza ovog tima, više ne ispunjava sve uslove za odigravanje utakmica u ovoj ligi, pa je opština rešila da halu proširi.

Cajetina hala 2– Na to su nas naterali lepi motivi, jer posle košarkaša, odbojkašice su ušle u viši rang, a onda  i fudbaleri u Srpsku ligu i trenutno su prvi, tako da možemo očekivati da će preći u još veći rang. Svi ovi uspesi su usko vezani sa uslovima, ulaganjima u sport, razvojem Zlatibora. Mnogo je mladih ljudi, sportista, u poslednje vreme došlo u Čajetinu gde žive i bave se sportom i oni su sada naši sugrađani. Sigurno će im period koju budu proveli kod nas ostati u lepom sećanju,- kaže Smiljanić.

Projekat za proširenje sportske hale je urađen, građevinska dozvola je dobijena, a radovi će se izvoditi po fazama. Plan je da se do kraj godine završe građevinski radovi, a na proleće da se dvorana potpuno uradi i da košarkaši i odbojkašice novu sezonu počnu u rekonstruisanoj hali koja će biti duža za 13 metara, visina će biti korigovana do propisane standardima, a sadašnji kapacitet duplo veći, odnosno hala će imati oko 750 mesta.

Cajetina hala– Slovenačka firma „Hidroinženjering“ se ponudila da nam donira opremu u vrednosti od preko 300.000 evra. Ova firma je već donirala  izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u našoj opštini i zahvalni smo na tome,- kaže Smiljanić.

Pre petnaestak godina postojeća sportska infrastruktura na Zlatiboru nije mogla da zadovolji interesovanja fudbalskih, košarkaških, odbojkaških klubova koji su želeli da se za takmičenja i prvenstva pripremaju na ovoj planini. Zato se ozbiljno počelo razmišljati o izgradnji sportskih terena, ubrzo su realizovane brojne investicije, a ulaganja se nastavljaju. Zahvaljujući ponudi koja je iz godine u godinu bila sve bolja, sportski turizam dobija svoj zamah, a Sportski centar je do sada ostvario odličnu saradnju sa dva najveća fudbalska kluba u zemlji, Crvenom zvezdom i Partizanom, ali i sa svim značajnim crnogorskim klubovima, sa  fudbalskim i košarkaškim klubovima iz Rumunije koji su počeli da rezervišu termine za pripreme na Zlatiboru i godinu dana unapred, a ove godine ih je bilo pet. Dolaze ekipe i iz Bugarske, Makedonije i ostalih zemalja regiona i bivših jugoslovenskih republika.

Cajetina igraliste 2– Najvažnije u narednoj godini je da završimo proširenje sportske hale u Čajetini i kupimo i stavimo u funkciju sportsku dvoranu „Vai Tai“. Planiramo da uradimo i automatsko navodnjavanje na  nekadašnjem pomoćnom, a sada glavnom fudbalskom terenu u okviru komleksa „Švajcarija“ i da na njemu zamenimo deo podloge. Osim toga, iznalazimo mogućnosti da iznad buduće, nove autobuske stanice u blizini hotela „Zelenkada“, isprojektujemo još nekoliko fudbalskih terena, a da naredne godine  počne njihova izgradnja. Ti tereni bi bili kaskadno postavljeni na tom prostoru. Potreba za fudbalskim terenima raste iz godine u godinu i ne možemo da izađemo u susret svim zainteresovanim ekipama, jer nemamo dovoljno termina na postojećim terenima, – kaže Smiljanić.

PROJEKAT „ULAGANJE U BUDUĆNOST“  REALIZUJE PORTAL „INFOERA“ UZ PODRŠKU OPŠTINE ČAJETINA

Ostavite odgovor