Pocetna Hronika Nije sramota prijaviti nasilje

Nije sramota prijaviti nasilje

230
0
Podelite

Saša Misailović, načelnik Policijske uprave Užice izjavio je danas da je veliki pomak u rešavanju nasilja u porodici  doneo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, usvojen u novembru prošle, dok je njegova puna primena počela 1. juna ove godine.

-Od 1. juna ove godine do 15. novembra, užička policija je izrekla oko 260 hitnih mera, od kojih je 170 mera izrečeno udaljenje učinioca da kontaktira sa žrtvom, dok je u 90 slučajeva izrečena hitna mera udaljenja iz stana, – rekao je Misailović i istakao da Policijska uprava Užice ima kapaciteta da radi na rešavanju problema porodičnog nasilja  zašta je obučen znatan broj policijskih službenika.

PU Uzice MisailovicSaša Misailović, bio je jedan od učesnika okruglog stola koji je danas organizovala Policijska uprava Užice pod nazivom „Intenzivnom međusektorskom saradnjom protiv nasilja nad ženama u porodici i u partnesrkim odnosima“. To je jedna od aktivnosti PU Užice koja, kako je istakao Misailović, „svojim punim kapacitetom“ učestvuje u akciji „Stop porodičnom nasilju“ koju je organizovalo  Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije a povodom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Okruglom stolu prisustvovao je i šef Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Borivoje Mitrović PU Užice, policijski službenici kriminalističke policije, uniformisani sastav Policijske uprave u Užicu, predstavnici sudstva, tužilaštva, zdravstvenih i obrazovnih ustanova, centara za socijalni rad, školske uprave, Ženskog centra Užice, kao i ostalih relevantnih institucija u ovoj oblasti.

-Moram reći da je prethodnih godina broj krivičnih dela nasilje u porodici umereno povećan u svim organizacionim jedinicama PU Užice, međutim, to ne treba tumačiti kao povećanje nasilja, već su se žene ohrabrile da prijave nasilnika,- rekao je Misailović i pozvao žene da prijave nasilnika, jer kako je rekao „nije sramota prijaviti nasilje, već je sramota biti nasilnik“.

Ostavite odgovor