Pocetna Čajetina Ala smo se naodmarali…

Ala smo se naodmarali…

266
0
Podelite

„Ala smo se naodmarali“ naziv je izložbe Muzeja Vojvodine iz Novog Sada, koja će biti otvorena 13. decembra, u 19 časova u sali biblioteke Ljubiša R. Đenić.

Autorke Milkica Popović i dr Agneš Ozer pripremile su dokumentarnu postavku na temu perioda od početka razvoja vojvođanskog turizma u drugoj polovine 19.  veka do osamdesetih godina 20. veka.  Izložba pruža pravu sliku o načinu i organizaciji putovanja kao i o omiljenim destinacijama za odmor.

Mnoštvo fotografija, razglednica, mapa, suvenira i drugih artefakta svedoče o ovom segmentu svakodnevnog života naših predaka. Izložba prati pojavu i razvoj svesti čoveka da putuje i upoznaje nove krajeve. Tako se u drugoj polovini 19. veka najčešće išlo na izlete u prirodu, na obale reka i jezera koje su bile veoma popularna kupališta. Prestižno je bilo jednom godišnje promeniti klimu, otići u neku svetsku ili obližnju banju ili na planinski svež vazduh.

Nakon Drugog svetskog rata putovanje iz ličnog zadovoljstva i radi odmara postala su potreba najšireg kruga radnih ljudi, ali   i drugih slojeva društva. Komunikacija i protok vesti uslovljeni istorijskim prilikama prouzrokovali su postepenu promenu statičnog ponašanja ljudi i mobilniji stil života.

 

Ostavite odgovor