Pocetna Bajina Bašta Počeli istražni radovi za tunel ispod Kadinjače

Počeli istražni radovi za tunel ispod Kadinjače

624
0
Podelite

U ponedeljak je počelo bušenje prve od ukupno tri bušotine na trasi tunela ispod Kadinjače, rekao je za „Vesti“ Ivan Marković, koordinator u projektu „Tunel Kadinjača“.

U sklopu realizacije Idejnog projekta „Tunel Kadinjača“, počeli su istražni radovi, a u ponedeljak je ekipa geologa iz Instituta za puteve Beograd A.D. započela bušenje prve, od ukupno tri bušotine na trasi tunela ispod Kadinjače, potvrdio je Ivan Marković, koordinator projekta. Kako je objavila I Drinainfo, sve tri bušotine se rade na dubini od 120 metara. Pored ove tri koje se odnose na samu trasu tunela, radiće se i 10 manjih bušotina od 10-20 metara za trasu puta. Stručna ekipa koju čini osam članova radi u dve dvanaestočasovne smene tako da se istražni radovi ne prekidaju.

tunel kadinjaca istrazicanje 2-Naša želja je da posao završimo u narednih dva meseca ukoliko to vremenski uslovi i teren dozvole. Prvi sloj od 25 metara do koga se došlo je veoma loš i predstavlja škriljac koji je trusan. Trenutno bušimo vidijama i nadamo se da ćemo uskoro doći do čvrste stenske mase koja će biti lakša za probijanje sa dijamantskim burgijama. Ovaj materijal trenutno dosta usporava rad jer pravi česta zagušenja burgija. Naš posao je težak i prljav i predstavlja jednu vrstu rudarskog posla tako da nam znači svaki dobar gest ljudi iz okoline, kaže šef gradilišta Vitomir Stanković koji radi na ovim poslovima preko dvadeset godina.
Početak istražnih radova pratili su i predstavnici opštine Bajina Bašta, Ivan Marković i Miloš Jelisavčić zajedno sa odgovornim projektantom Miodragom Pisarevićem.

tunel kadinjaca istrazicanje 3Podsećanja radi, pre mesec dana gradonačelnik Užica Tihomir Petković i predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović su sa direktorom Instituta za puteve Beograd, Bratislavom Milićem, potpisali ugovor o izradi Idejnog projekta i Plana detaljne regulacije za tunel ispod Kadinjače.

tunel kadinjaca istrazicanje 1Ukupna vrednost izrade Idejnog projekta i Plana detaljene regulacije je oko 26 miliona dinara gde najveći deo finansira Institut za puteve sa oko 18,5 miliona dinara, uz učešće opštine Bajina Bašta sa oko šest i grada Užica sa oko 1,3 miliona dinara.Rok za izradu projektne dokumentacije je 300 dana.

Ostavite odgovor