Pocetna Društvo Tender za drugu fazu u januaru, ukinuta vanredna situacija

Tender za drugu fazu u januaru, ukinuta vanredna situacija

506
1
Podelite

Ministarka  građevine i infrastrukture  Zorana Mihajlović najavila je tender za drugu fazu gradnje fabrike vode na Cerovića brdu koji će biti rapisan u januaru procenjene  vrednosti 280 miliona dinara.  Ministarka je danas obišla postrojenje na Cerovića brdu i rekla da nije veliko kašnjenje od dva meseca u realizaciji prve faze u kojoj su izgrađeni objekti  flokulacije (bistrenja vode)  i ozonizacije (dezinfekcija vode ozonom).

Fabrika vode prva faza kraj Zorana Mihajilovic– Moramo završiti drugu fazu i kompletno rešiti problem vodosnabdevanja Užica 2018. godine što znači da je Ministarstvo u svom budžetu obezbedilo novac od 280 miliona dinara koliko se procenjuje da će koštati druga faza gradnje za koju  je rok gradnje osam meseci – dodala je ministarka koja očekuje da će ugovor za javnu nabavku biti potpisan u februaru.  Ministarstvo građevine ulaže oko 250 miliona evra na celoj teritoriji Republike Srbije za dosnabdevanje i rešavanje pitanja kvalitetnije vode i da Užičani posle završetka druge faze gradnje Fabrike vode na Cerovića brdu mogu da budu mirni što se tiče snabdevanja zdravom vodom za piće, rekla je ministarka.

Fabrika vode prva faza kraj flokulacija 2Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je podsetio da je prva faza bila vredna 409 miliona dinara od čega je podrška Ministrstva građevine iznosila 360 miliona dinara dok je Grad Užice (investitor) izdvojio  40 miliona dinara od kojih JP „Vodovod“  22,5 miliona. Radove je izvelo sevojničko MMP „Jedinstvo“.   Petković  je dodao da su uslovi za povratak na vodosnabdevanje sa Vrutaka pod jedan redovan monitoring akumulacije i analiza vode koju radi „Vodovod“, pod dva sanacija sva tri vodozahvata Vrutaka, a treći završetak druge faza gradnje fabrike vode sa „gauf filetrima“, što je prerada vode filetrima sa aktivnim ugljem  i za nju će u januaru biti raspisan tender i koja konačno daje sigurnost bezbednom korišćenju vode sa Vrutaka.

Fabrika vode prva faza kraj ozonacija– Sa velikom pouzdanošću sada prerađujemo vodu sa Sušičkih vrela i to je razlog što smo juče odlukom gradonačelnika ukinuli vanrednu situaciju koja je trajala tri godine.  Posle završetka druge faze gradnje postrojenja „Petar Antonijević“ Užice dobija drugu najsavremeniju fabriku vode u Srbiji – reči su gradonačenika Užica koji je dodao da je gradnja i rekonstrukcije Fabrike vode u prvoj fazi protekla bez poremećaja u snabdevanju Užičana vodom.

Fabrika vode prva faza kraj 1Šta je urađeno u prvoj fazi? Izgrađena su tri objekta: objekat flokulacije koji služi za bistrenje vode, objekat ozonizacije i laguna-talog . Urađena je rekonstrukcija pulzatora – koji je pretvoren u taložnik sa lamelama, rekonstrukcija peščanih filtera, kupljen deo laboratorijske opreme za analizu vode i rekonstruisan deo mašinske i elektro opreme, naveo je između ostalog gradonačenik Užica. Užice ne koristi vodu za snabdevanje sa Vrutaka zbog pojave algi (cijanobakterija) od decembra 2103. godine zbog čega je izgrađen alternativni cevovod za snabdevanje sa Sušičkih vrela.

1 komentar

Ostavite odgovor