Pocetna Ekonomija U ovoj godini rešeno više predmeta

U ovoj godini rešeno više predmeta

449
0
Podelite

Od početka godine do prve polovine decembra Privredni sud Užice imao je u radu ukupno 4.024 predmeta što je u odnosu na isti period prošle godine nešto manje, pre svega zbog toga što je priliv u izvršnoj materiji i delom u parničnoj materiji bio manji, kaže za „Vesti“ Zorica Brajović, predsednica Privrednog suda u Užicu. U ovoj godini je primljeno oko 2.500 novih predmeta što je za oko 200 predmeta manje nego prošle godine u istom periodu, ali je poredeći sa istim periodom prošle godine više predmeta rešeno.

-Izmene i dopune Zakona o stečaju usvojene su u Skupštini Srbije 14. decembra, a objavljene su u Službenom glasniku RS broj 113 od 17. 12.2017. godine. One  stupaju na snagu osam dana od dana objavljivanja i primenjivaće se na stečajne postupke koji budu otvoreni posle stupanja na snagu ovih izmena i dopuna, dok će se stečajni postupci koji nisu do tada završeni, okončati u skladu sa propisima koji su bili na snazi do dana stupanja na snagu izmena i dopuna Zakona. Cilj donošenja izmena i dopuna Zakona o stečaju je obezbeđenje efikasnijeg sprovođenja stečajnog postupka, poboljšanje namirenja poverilaca, bolja zaštita interesa i očuvanje položaja stečajnog dužnika u pogledu mogućnosti za sprovođenje reorganizacije kao načina ozdravljenja i ponovnog uvođenja u pravni promet kao aktivnog privrednog društva. Ovim izmenama poboljšan je položaj obezbeđenih poverilaca – razlučnih i založnih poverilaca, skraćeni su pojedini rokovi tako da bi to doprinelo značajnom ubrzanju postupka stečaja i postizanju veće procesne discipline – kaže Zorica Brajović.

Privredni Zorica BrajovicU stečajnoj materiji u Privrednom sudu u Užicu od početka godine do prve polovine decembra bilo je u radu ukupno 73 stečajna predmeta od kojih su 24 novoprimljena. Od ukupnog broja predmeta koji su bili u radu rešeno je 28, ostalo je nerešenih 45. U istom periodu prošle godine u istoj materiji bilo je u radu  ukupno 80 predmeta od kojih je nerešeno 53. Osnovni razlog za pokretanje stečaja u svim slučajevima je trajnija nesposobnost plaćanja, odnosno, prezaduženost preduzeća.

– U toku je stečaj „24. septembra“ Užice koji je otvoren u maju 2015.. Do sada je uglavnom  prodavana pokretna imovina. Urađena je procena imovine i očekujem da će početkom naredne godine biti oglašena i prodaja nepokretnosti, od kojih je najvredniji pogon u Krčagovu,- napominje Zorica Brajović.

Najsvežiji primer otvorenog stečajnog postupka je preduzeće „Napredak“ a.d. Požega u Požegi. Stečajni upravnik je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, a povrenik je Ljubiša Đokić.

– To je preduzeće u kojem je ranije bio usvojen plan reorganizacije, ali nije sproveden do kada je trebalo, do sredine 2016. godine, pa su poverioci podneli predlog da se otvori stečaj što je i učinjeno. Kako na prvom poverilačkom ročištu nije izglasano bankrotstvo, to nije isključena mogućnost podnošenja eventualno novog plana reorganizacije – kaže Zorica Brajović.

Privredni budimka 1– I dalje su ostali nerešeni pojedini stari stečajni predmeti kao što je GP „Zlatibor“,Užice, AD „Iris“, Prijepolje, TK „Ljubiša Miodragović“, Prijepolje, AD „Sloboda Tara“ Bajina Bašta, AD Jelova Gora, Užice, DP „Bratstvo jedinstvo“ Priboj UP „Bić“  Priboj.  Ovo su stečajni postupci, koji i pored svih naših napora nisu okončani ni ove godine. Stečajni upravnik u ovim stečajnim predmetima je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, Centar za stečaj, što usporava stečajni postupak jer, iz našeg dosadašnjeg iskustva, kod ovog stečajnog upravnika dugo traju procedure donošenja odluka o raspisivanju oglasa za prodaju imovine, našta sud ne može da utiče. Razlozi za dugo trajanje stečajnih postupaka su i nerešeni zahtevi za restituciju imovine kod tih stečajnih dužnika, ali i činjenica, da za kupovinu imovine stečajnih dužnika nema kupaca. Prodaja imovine se oglašava i u delovima i po celinama, u nekim predmetima i više od deset puta, ali kupaca nema. Inače, u nekim od ovih starih stečajnih predmeta ostao je mali deo neprodate imovine, ali je to dovoljno da stečaj ne može da se okonča i dovoljno da poverioci koji nisu namireni podnose prigovore za ubrzanje postupka – suđenje u razumnom roku, – ističe Zorica Brajović, predsednica Privrednog suda Užice. Po njenim rečima i dalje je prosek trajanja stečajnog postupka oko tri godine, a ima i dobrih primera da se stečajni predmeti završe i za godinu dana. Najstariji stečajni postupak u užičkom Privrednom sudu je u GP „Zlatibor“ Užice koji je otvoren 2008. godine. Ostalo je da se unovči, odnosno, proda veoma mali deo imovine, kancelarijski prostor u Krčagovu, jedan prostor na Slanuši i parcela na Tari. Oglašavana je prodaja ovih nepokretnosti ali nije bilo kupaca. Očekivanja su da će ovaj stečajni predmet imati svoj epilog početkom naredne godine.

– Na primer, za imovinu ugostiteljskog preduzeća „Bić“ u Priboju, u kome stečajni postupak traje već sedam godina i gde je oglašavanje prodaje imovine bilo više puta uopšte se nisu javljali zainteresovani kupci. I sada je u toku oglas za prodaju, pa ćemo videti njegov ishod,- napominje Zorica Brajović i dodaje da je najviše stečajnih postupaka na području opština Prijepolje i Priboj. Po njenim rečima, ako ne računamo stare stečajne predmete, u ovoj godini dosta je bilo prodaja imovine u stečaju što pokazuje i broj rešenih stečajnih predmeta. U okviru rešenih stečajnih predmeta je i pet koji su okončani tako što su stečajni dužnici prodati kao pravna lica, što ukazuje da će preduzeće nastaviti da živi, a to su „Raketa teretni saobraćaj“ Užice, DOO „Mega“ Užice, DOO „Dijamant Vidić“ Užice i „NIK promet“ Požega, zatim i jedna zadruga. Zemljoradnička zadruga „Poljoprodukt“ Prijepolje gde je kupac sa novim zadrugarima osnovao zadrugu.

Tokom ove godine, usvejena su tri Unapred pripremljena plana reorganizacije, u FAP korporaciji Priboj, u „Marso prom“ Arilje i Društvu sa ograničenom odgovornošću „NST Kosjerić“.

– Imajući u vidu broj zaposlenih i veličinu preduzeća, njegovu dugu tradiciju, najznačajniji UPPR koji je usvojen u ovoj godini je UPPR u FAP-u Priboj. U vreme pripreme predloga za otvaranje stečaja sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije u ovom preduzeću bilo je oko 700 radnika kojima je radni status rešen kroz socijalni program. Podneti plan reorganizacije prihvatili su poverioci i isti je potvrđen tako da je proizvodnja nastavljena i već ima značajnih rezultata u poslovanju. To je dobar primer za to, kako iz finansijskih teškoća u poslovanju izaći, a da preduzeće nastavi sa poslovanjem,- kaže Zorica Brajović.

Privredni budimka 2Od stečajnih predmeta  u kojima je proglašen bankrot preduzeća, nalazi se i požeška „Budimka“. Stečaj je pokrenut početkom prošle godine i u tom periodu bila su podneta dva plana reorganizacije, jedan je bio odmah odbačen jer nije ispunjavao uslove, a o drugom se glasalo i najpre je bio odbijen, a u ponovnom postupku odbačen je kao neuredan. Predlagač plana bio je „Pankomerc“ iz Novog Sada i rešenje o odbacivanju plana postalo je pravnosnažno u oktobru ove godine. Posle proteklih svih rokova za podnošenje plana reorganizacije, Privredni sud Užice je početkom novembra doneo rešenje da se stečaj dalje sprovodi bankrotstvom i unovčenjem imovine.

– Posle 70 godina poslovanja i rada „Budimke“ ide se u bankrotstvo, odnosno, u unovčenje imovine. Postoji mogućnost da se preduzeće proda i kao pravno lice, ali i u delovima, videćemo kako će odlučiti stečajni upravnik. U toku je oglas za prikupljanje ponuda za vršenje procene i kada se izabere procenitelj, on će dati procenu imovine nakon čega će se odlučiti o načinu prodaje. Postoje saznanja da ima zainteresovanih kupaca za imovinu „Budimke“, ali i za kupovinu kao pravnog lica, – kaže Zorica Brajović.

Što se tiče ostalih materija kojima se bavi Privredni sud Užice, po rečima Zorice Brajović, povećan je priliv prigovora za suđenje u razumnom roku a podnose ih poverioci iz  starih stečejnih predmeta.

– U parničnoj materiji gde su predmeti sve složeniji nešto je smanjen priliv, a što se tiče izvršenja ona se rešavaju i u toj materiji sada radi troje sudija kako bi se što pre rešili stari izvršni predmeti,- kaže Brajović i ističe:

– Naše sudije zaista dobro i vredno rade, stručni su i iskusni i zahvaljujući tome su i dobri rezultati u radu.“

Privredni sud u Užicu rešava sporove iz svoje nadležnosti za teritoriju opština Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Čajetina i grad Užice. U ovom sudu je Odlukom o broju sudija u sudovima utvrđeno da sa predsednikom suda ima sedam sudija. Međutim, Sud od 2013. radi sa šest, a od septembra ove godine sa pet sudija računajući i  predsednika suda. Bez obzira na to, užički Privredni sud je u svojoj oblasti u Srbiji i dalje među najboljima po kvalitetu i ažurnosti.

Ostavite odgovor