Pocetna Ekonomija Uspešna godina za Užičane

Uspešna godina za Užičane

345
1
Podelite

U svečanoj sali Skupštine grada Užica, održan je tradicionalni novogodišnji prijem za privrednike. Gradonačelnik Tihomir Petković je rekao da je protekla godina za Užičane, a i za Užice bila uspešna.

– Dosta smo radili, trudili se, napravili iskorake na brojnim poljima i ostvarili solidne rezultate,- istako je Petković, naglašavajući da se Užice danas nalazi u dobroj finansijskoj poziciji. Od zatečenog stanja u budžetu pre tri godine, kada je minuis bio oko tri miliona evra, Užice danas ima na računu dva miliona evra i sve izmirene obaveze. Ove godine završena je prva faza rekonstrukcije Fabrike vode „Petar Antonijević“ na Cerovića brdu, vrednu oko tri i po miliona evra. Očekuje se pomoć države u sprovođenju druge faze rekonstrukcije i izgradnje na ovoj fabrici, vredne oko 2,6 miliona evra.

– Na taj način, vrlo je moguće, da će se već krajem iduće ili početkom 2019. godine, Užice vratiti na sistem akumulacije „Vrutci“ i dugoročno rešiti pitanje vode za piće,- naglasio je gradonačelnik Petković.

Privrednici TihiPetković je ovom prilikom podsetio i na druge važne aktivnosti koje su realizovane tokom protekle godine, kao što je početak realizacije projekta, izgradnja tunela ispod Kadinjače u saradnji sa opštinom Bajina Bašta. Posle deset godina, ponovo je postala aktuelna i priča o izgradnji obilaznice oko Užica prema Bajinoj Bašti. Tokom godine, završena su i dva veoma važna projekta, vredna oko 750.000 evra, rekonstrukcija Ložioničkog mosta i izgradnja prvog kružnog toka.

– Ovo je samo početak realizacije naše vizije rešavanja pitanja saobraćaja u gradu. Naredne godine će doneti ozbiljne iskorake u toj oblasti,- istakao je Petković i podsetio da je otvoren i rekonstruisan podvožnjak u Potočanjima čime je omogućeno da se dolina Đetinje kompletno u tom delu otvori za  prolaz velikih, teretnih vozila i autobusa, ali i za dolazak novih investicija. U Krčagovu je rešeno pitanje odvoda kišne kanalizacije u Ulici Miloša Obrenovića i Radničkoj ulici, a kompletan završetak radova u ovim ulicama očekuje se na proleće. Počelo je obnavljanje i stare zgrade nekadašnje kasarne u kojoj je već smeštena Interfejs kompanija, vlasnika Dejana Stojića, Užičanina iz Amerike. Ovaj savremeni kol centar bi u perspektivi, po rečima gradonačelnika Petkovića, mogla da zaposli preko 50 Užičana. Želja gradske uprave je da i dalje oprema prostor za nove korisnike koji će otvorati i nova radna mesta.

Po rečima Petkovića, naredne godine biće otvoren i Studentski centar koji se nalazi, takođe, na prostoru bivše kasarne u Krčagovu.

– Dugoročno, taj deo grada biće centar visokog obrazovanja i savremenih tehnologija, ali i centar razvoja sporta, kada, siguran sam, naredne godine završimo konačno Sportsku halu,- istakao je Petković i podsetio da je ove godine uz pomoć ministarstva, počela obnova i konzervacija Starog grada, a potpuno je otvorena i pešačka staza od gradske plaže do Staparske banje kojoj je  Evropska asocijacija zelenih biciklističkih staza dodelila drugu nagradu u Evropi za 2017. Godinu. Počela je obnova i rekonstrukcija centra grada.

– Ponosni smo što smo uradili Sklavkov plato, što smo počeli sa obnovama fasada, što smo obnovili priču o Kasapčića mostu, što smo uspostavili saradnju sa najvećim autoritetima u toj oblasti u Srbiji koji će nam pomoći da u narednih nekoliko godina obnovimo i osvežimo trotoare, mostove, Mali park, gradski Trg. Kroz nekoliko godina, centar našeg grada disaće novim plućima, sa novom svežinom i lepotom,- rekao je Petković.

Gradonačelnik Petković podsetio je da je ove godine počela i digitalizacija rada čitavog sistema lokalne samouprave, unapredili sistem podrške poljoprivrednim proizvođačima, počeli sa procesom stipendiranja deficitarnih kadrova, ali i lekara specijalista, počeli reformu javnih preduzeća i ustanova i drugo.

– Dragi prijatelji, kada na sve ovo dodate da je autoput stigao do Preljine, da nas u 2018. čeka početak radova na deonici do Požege, da je Užice na trasi budućeg autoputa Beograd – Sarajevo, da je počela velika rekonstrukcija pruge Beograd-Bar, da ćemo posle izgrađene prijemne zgrade na proleće ograditi ceo aerodrom na Ponikvama i time za značajnu stepenicu unaprediti mogućnost njegovog korišćenja u civilne svrhe, onda sam siguran da dobijamo dovoljno motiva da radimo još više kako bismo mi, ali i naša deca živeli u boljem i lepšem gradu,- rekao je Petković.

Privrednici MomirMomir Petrović, član Gradskog veća zadužen za privredu, između ostalog je rekao da je protekla godina sa privredne strane bila dinamična i zanimljiva. Mnoge od užičkih firmi zabeležile su solidne rezultate u poslovanju, ali ima i rekorda, mnogi su započeli velike investicije, a  najveće Prvi partizan i Impol Seval od kojih se u njima očekuje povećanje produktivnosti, a grad očekuje povećanje zaposlenosti. Po mišljenju Petrovića, ova godina je zanimljiva, jer je u otvorena firma Interfejs, čiji je vlasnik Užičanin iz Amerike Dejana Stojića.

– Firma je stigla uz aktivnu pomoć grada, a doneli su tehnologiju kol centara koja je veoma aktuelna i moderna i zapošljava ljude koji do sada nisu mogli da nađu posao, rekao je Petrović i istakao da je Gradsko veće tokom protekle godine ostvario uglavnom dobru komunikaciju sa privredom i problemi su rešavani, nekima više, nekima manje. Petrović je rekao da će Gradsko veće i u narednom periodu biti potpuno otvoreno za užičke privrednike.

1 komentar

Ostavite odgovor