Pocetna Kultura Raskršće Žarka Petrovića

Raskršće Žarka Petrovića

476
0
Podelite

Povodom 65 godina umetničkog rada i 85. rođendana užičkog kompozitora i književnika Žarka Petrovića krajem prošle godine u izdanju Književnog društva “Razvigor” iz Požege i “ALTRA Sofije” iz Beograda objavljena je knjiga pod nazivom “Raskršće Žarka Petrovića” autora Mirka Todorovića Ćate. Kroz Todorovićeve haiku stihove i zapise o Petroviću, kroz njegovu ličnu užičku priču i brojne fotografije iz vremena mladosti evociran je jedan uzbudljiv stvaralački put.

Zarko Petrovic 2

“U Žarkovim rukama prvo se rodila gitara, zatim džez truba. Prvi orkestar “Karavan” oglasio se na užičkoj plaži, a u njemu asovi: Lule Jovanović, Pero Kurlagić, Mišo Popović, Žarko Petrović, Dušan Jeremić Kraović…I bi muzika! Igranke u Sokolani. Djuk Elington kao inspiracija. Susret sa čuvenim trubačem Duškom Gojkovićem menja sudbinu Žarka iz Klisure: pojavila se nova ljubav – klavir. Doživotni saputnik kroz svet nota: bajka koja i danas traje”, podseća Todorović.

Ovom knjižicom Udruženje Užičana u Beogradu čestitalo je Žarku Petroviću jubilej, a on je kao uzdarje poklonio “Pesmu Užicu”, koja je prvi put javno izvedena 4. novembra u Udruženju književnika Srbije – na rođendan kompozitora.

Ostavite odgovor