Pocetna Društvo Zlatibor broj jedan u Srbiji

Zlatibor broj jedan u Srbiji

409
0
Podelite

Bogat novogodišnji program, kako na otvorenom, tako i u lokalima na Zlatiboru, rezultirao je rekordnu posećenost ove planine. Od 29. decembra 2017. do 1. januara 2018. godine na bini na Kraljevom trgu smenjivali su se koncerti Riblje Čorbe, Tonija Cetinskog, Jelene Tomašević i Leksington benda, a za doček u ponoć svirali su trubači Marka Gligorijevića. Da su ove informacije tačne potvrdio je u razgovoru u emisiji „Osmeh za novi dan“ na Radio Užicu, Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

– Sumiramo rezultate za novogodišnji praznik, nastavili smo kontinuitet porasta broja gostiju, pa moramo biti zadovoljni. Na Zlatiboru je za ova četri dana bilo četiri koncerta, a za praznik nas je posetilo preko 35.000 gostiju svakog dana. Svi lokaliteti su bili posećeni. Gosti su uživali, kako u Avantura parku, Dino parku, Stopića pećini, Muzeju „Staro selo“ Sirogojno, tako i na Kraljevom trgu prisustvujući na nekom od ova četiri koncerta.

Zlatibor NG 4Kad smo kod Stopića pećine, ovaj lokalitet je u prethodnoj godini poentirao kada je reč o broju posetilaca?

– Već godinama u nazad Stopića pećina beleži kontinuirani porast broja posetilaca, u prošloj godini je bila rekordna, preko 61.000 onih koji su je obišli. Sa novim ulaganjima koja su planirana za 2018. godinu, očekujemo da ćemo premašiti 65.000 poseta.

Kakva je trenutna poseta na Zlatiboru?

Zlatibor NG 9 Vladimir Zivanovic– Nakon novogodišnjeg praznika broj gostiju na Zlatiboru je pao, pa sada boravi oko 20.000 turista. Hotelski, kao i privatni kapaciteti dobro su popunjeni, hotelski 90 odsto, a privatni oko 70 odsto. Pretežno su domaći gosti oko 70 odsto, a kada govorimo o stranim gostima, to se odnosi na turiste iz zemalje bivše Jugoslavije, Republika Srpcka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija. Raduje nas da je sve veći broj gostiju iz Rumunije, Nemačke, Holandije, kao i iz Rusije.

Ima li ljubitelja zimskih sportova na skijaškim stazama?

– Trenutno na Zlatiboru nema snega, ali Ski centar Tornik radi zahvaljujući veštačkom osnežavanju. Noći su hladne, pa je moguće praviti veštački sneg.

Zlatibor NG 5 TornikIza nas je 2017. godina, kavi su rezultati Zlatibora, kao jedene od vodećih turističkih destinacija u Srbiji?

– Svi rezultati, kako statistički, tako i ostavreni na terenu govore da je 2017. godina bila jedna od najuspešniji što se tiče turizma na Zlatiboru. Od Republičkog Zavoda za statistiku, Zlatibor je zvanično proglašen za najposećenije turističko mesto u Srbiji. Prema našim rezultatima i statistici koju pratimo, Zlatibor je prošle godine posetilo preko 270 hiljada turista i ostvarili smo preko 1.200.000 noćenja. Tu su registrovani i neregistrovani gosti, a u prilog tome ide promocija koju sprovodi Opština Čajetina sa svojim javnim preduzećima, izgradnja novog sadržaja i unapređenje već postojeće infrastrukture.

Kakvi su planovi za 2018. godinu?

– U narednom periodu očekuju nas sajmovi i prezentacije, bićemo u Pragu, Študgartu, Utrehu gde ćemo promovisati zimsku ponudu i kamp. Kasnije nas čekaju sajmovi u Sofiji, Beogradu, Moskvi, Berlinu gde ćemo već predstaviti letnju turističku ponudu. Kada govorimo o stranicima naša promocija najvećim delom fokusirana je na zemlje iz regiona, jer najviše gostiju dolazi iz tih krajeva.

Ostavite odgovor