Pocetna Kultura Dagovićev dijalog sa rekom i vremenom

Dagovićev dijalog sa rekom i vremenom

558
0
Podelite

 

Prvu nagradu na nedavno otvorenom 29. Užičkom regionalnom likovnom salonu u Gradskoj galeriji dobio je vajar Milovan Dagović Dago za radove “Dijalog 1” i “Dijalog 2”. Po mišljenju stručnog žirija kojim je predsedavao mr Dragan Dimić, reč je o uspešno izvedenom skulptorskom rešenju iz Dagovićevog kontinuiranog dugogodišnjeg istraživačkog poduhvata na temu opsesije iz detinjstva sa obale reke Đetinje – sakupljanja oblutaka sa Rajskih otoka i vodopada.

Dago 2“Sav senzibilitet – bez obzira da li se radi o boji, obliku, formi, liniji, fotograifji – mora biti pomak u kretanju. Ako životom i radom pratimo umetnost uvek ćemo biti u funkciji zadatka datog čoveku samim rođenjem”, tvrdi Dagović i naglašava da sve što je kao umetnik stvorio ima autobiografsku konotaciju kao odraz, utisak, sećanje. “Kamen na kome sam, nekad, možda stajao, ili sam na njega naslonio ruku, obavijen žicom, odraz je težnje da se svaki od unutarnjih doživljaja uklopi u sadašnjost.”

Milovan Dagović Dago rođen je 1954. godine u Užicu. Završio je Umetničku školu u Sarajevu, a diplomirao i magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu (odsek vajarstvo). Član je ULUS-a. Živi i radi u Beogradu i Užicu. U rodnom gradu radi kao profesor Umetničke škole.

Žiri je od 58 prispelih radova 36 autora izabrao 33 rada od 27 umetnika. Drugu nagradu osvojio je Nikola Petronijević za radove “Asimetrija 1” i “Asimetrija 2”, treću Marija Žunić za radove “Zajedničke misli 1” i “Zajedničke misli 2” dok je ovogodišnja Pohvala Salona pripala Biljani Cicvarić za sliku “Forma 2”.

Izložba je otvorena do kraja januara.

Ostavite odgovor