Pocetna Društvo Nema epidemije varičela

Nema epidemije varičela

1604
0
Podelite

Epidemijskog javljanja varičele za sada nema, rekla je za Radio Užice, Vesti i Infoeru, dr Aleksandra Andrić, iz Zavoda za javno zdravlje u Užicu, povodom informacije koja se pojavila u javnosti – da je broj obolelih izuzetno povećan.

-Zavod za javno zdravlje kontinuirano vrši nadzor nad zaraznim oboljenjima – kontrolom I analizom prijava zaraznih oboljenja. Ranije, prema starom Pravilniku, prikupljali smo prijave i imali uvid u broj i uzrast obolelih od varičela. Prema novom Pravilniku, koji se sprovodi od 2018. godine, nema prijavljivanja varičele na propisanim obrascima.

Naši podaci pokazuju da je u toku prošle godine, oko trista osoba obolelo od varičele, koja se registrovala tokom cele godine. Veći broj se uvek očekuje u zimskom periodu i u periodu ranog proleća. Uglavnom, epidemijskog javljanja varičele za sada nema.

Kakvi su simptomi kod obolelih?

Varičela je virusno oboljenje – osipna groznica, koja se obično javlja kod dece i to češće u kolektivnom smeštaju. Klinička slika je najčešće blaga, počinje sa povišenom temperaturom, javlja se ospa po trupu, glavi, vratu i ekstremitetima. Klinička slika je blaga, osim ako se radi o osobi sa oslabljenim imunitetom ili o novorođenčetu, kada klinička slika može biti ozbiljnija i kada je potrebna veća pozornost.

Šta treba znati o lečenju?

Svakako je potrebno javiti se svom izabranom lekaru, a obično se leči u kućnim uslovima, simptomatskom terapijom. Svakako je potrebno javiti se izabranom lekaru, koji zatim procenjuje kakvo je lečenje potrebno.

Ostavite odgovor