Pocetna Društvo Policiji novi uređaj za otkrivanje droge u organizmu

Policiji novi uređaj za otkrivanje droge u organizmu

560
0
Podelite

Gradsko rukovodstvo odlučilo je da nabavi Uređaj za ispitivanje psihoaktivnih supstanci u organizmu i donira ga Policijskoj upravi u Užicu, Odeljenju saobraćajne policije u cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju u našem gradu, rekao je zamenik gradonačelnika Užica, Nemanja Nešić.

Osim što otkriva prisustvo kokaina, herona, metadona, čak šest vrsta kanabisa i THC-a, uspešno registruje i benzodijazepane. Poznato je to da su kod narkomana suva usta, pa uzimanje uzorka pljuvačke može da potraje, ali kada se ampula ubaci u aparat, ne prođe više od pet minuta do dobijanja rezultata.

Uređaj-test-na-drogu-768x325 1

Po okončanju analize, ako je rezultata pozitivan, odštampani rezultati biće prosleđeni sudiji za prekršaje a „dopingovanim“ vozačima preti novčana kazna od 5.000 do 30.000 dinara, uz osam kaznenih poena i šestomesečnu zabranu sedanja za volan.

„Analizirajući statistiku iz prethodnih nekoliko meseci, povećan je broj vozača koji su upravljali motornim vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Nabavkom ovog uređaja nećemo sprečiti omladinu da uzimaju drogu već ćemo ih sprečiti da pod dejstvom psihoaktivnih supstanci sedaju za volan automobila i ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju. Svedoci smo, da je droga sve dostupnija na ulici, a upravljanje motornim vozilom pod dejstvom narkotika je umnogome pogubnije od vožnje u alkoholisanom stanju“, rekao je Miloš Penezić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije u Užicu i dodao da ovaj uređaj, čija je cena oko 800 hiljada dinara, ima mogućnost testiranja na šest grupa droge među kojima su i kokain, heroin, kanabis…

Ostavite odgovor