Pocetna Društvo Elektronski recepti za hroničnu terapiju

Elektronski recepti za hroničnu terapiju

957
0
Podelite

Papirni recepti odlaze u prošlost za pacijente sa hroničnim oboljenjima jer će  mesečno preuzimati lekove u apotekama koje podržavaju elektronski recept bez plaćanja participacije

U užičkom Domu zdravlja i svim ambulantama počelo je izdavanje elektronskih recepata za pacijente sa hroničnim bolestima. Ovakav sistem izdavanja recepata smanjiće gužve, olakšaće pacijentima da ne moraju mesečno da zakazuju samo za recepte a izabrani lekari će se rasterititi administracije i moći će više vremena da posvete pacijentima koji imaju različite zdravstvene probleme.

Dr Danijela Marinković, v.d direktora Doma zdravlja Užice navodi da su od polovine decembra u upotrebi elektronski recepti, ali da je u početku morao da se sinhronizuje rad u Domu zdravlja, Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja i apotekama.

-Uvođenje elektronskih recepata puno znači pacijentima jer će lekove moći da preuzmu u bilo kom gradu u Srbiji. U početku primene novog sistema bilo je poteškoća u radu, ali sada sve funkcioniše bez zastoja- istakla je dr Marinković.

Dr Danijela Marinković, v.d direktora Doma zdravlja i Mira Ješić, glavna sestra i administrator
Dr Danijela Marinković, v.d direktora Doma zdravlja i Mira Ješić, glavna sestra i administrator

Funkcionisanje sistema elektronskog recepta po rečima Mire Ješić, glavne sestre užičkog Doma zdravlja i administratora znači da papirni recepti postaju prošlost i ubuduće ostvarivaće se značajne uštede i za pacijente i za ustanovu.

– Svaki obnovljivi elektronski recept od dva do šest meseci moći će da se poništi ukoliko dođe do neke promene zdravstvenog stanja pacijenta uz korigovanje izdate terapije- precizirala je Ješić.

Dodajmo, da samo prvi put pacijentu je potreban odštampan recept za preuzimanje lekova u apoteci koja podržava sistem elektronskog recepta.Svaki naredni put u apoteku odlazi samo sa zdravstvenom knjižicom.

Novi sistem doprinosi unapređenju zdravstvene zaštite i efikasniji način  pružanja usluga.

Ostavite odgovor