Pocetna Društvo Velika količina čađi u vazduhu

Velika količina čađi u vazduhu

351
0
Podelite

Od 6. januara visoki indeksi zagađenosti vazduha u Užicu na osnovu izmerene koncentracije čađi koja je 8. januara bila skoro tri i po puta veća od maksimalno propisane.

Prema merenjima zagađujućih materija u vazduhu koje svakodnevno radi Zavod za javno zdravlje, u ponedeljak je koncentracija čađi u Užicu bila skoro tri i po puta veća od makisimalno propisane granice, odnosno, 169 mikrograma. Gornja granica je 50 mikrograma po kubnom metru. Na mernom mestu Dečiji vrtić u Sevojnu izmereno je 110 mikrograma po metru kubnom što je, takođe, više od dva puta. Kvalitet vazduha toga dana u Užicu, ZZJZ okarakterisao je kao „opasno“ a u takvim situacijama se osobama sa srčanim i plućnim oboljenjima, starijim osobama i deci, preporučuje da skrate boravak napolju i ako je moguće da ostanu kod kuće i smanje aktivnosti. Hronični bolesnici moraju uzimati redovnu terapiju a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja potrebno je da se obavezno obrate lekaru. Ostale osobe potrebno je da izbegavaju aktivnosti napolju. Preporučuje se da se u jutarnjim i večernjim satima ne provetravaju stanovi.

Vazduh u Sevojnu tog dana, bio je „vrlo nezdrav“, a preporuka lekara je da se ljudi i u ovakvoj situaciji ponašaju kao i kada je zagađenje „opasno“.
Koncentracija čađi u vazduhu nije mnogo smanjena ni juče ni jutros, jer je na mernom mestu u Užicu u devet sati izmereno 121 mikrogram čađi po kubnom metru, pa je vazduh bio „vrlo nezdrav“, a u Sevojnu 100 mikrograma, a kvalitet vazduha bio je nezdrav za osetljivu populaciju.

Ostavite odgovor