Pocetna Društvo Trećina proizvodnje Impol Sevala za nemačko tržište

Trećina proizvodnje Impol Sevala za nemačko tržište

389
0
Podelite

O poslovnim rezultatima u prošloj godini, investicijama, izvozu, o planovima za ovu i naredne godine, za ovaj broj „Vesti“ govori Ninko Tešić, direktor „Impol Sevala“.

Kako biste u najkraćem, opisali prošlu godinu sa pozicije direktora fabrike?

-Možemo da kažemo da je to bila još jedna uspešna godina „Impol Sevala“, doduše, ne kao prethodna, ali sigurno spada u red uspešnih poslovnih godina ove fabrike. Ona je bila i dosta teška, jer smo uporedo sa proizvodnjom, sprovodili i velike investicione zahvate.

Investirate u modernizaciju tople valjaonice?

-Modernizacija i rekonstrukcija toplo valjačkog stana i izgradnji nove peći za zagrevanje i homogenizaciju blokova, veliki je investicioni zahvat i vrednost ovih radova prelazi 20 miliona evra. Ovom modernizacijom želimo da dobijemo pouzdan valjački stan koji će davati kvalitetnije toplo valjane trake, sa izmerenim profilom, težine do 12 tona što je duplo više nego što smo ih do sada radili. Praktično, od početka rada fabrike nismo imali mogućnost merenja profila toplo valjane trake, a sa modernizovanim valjačkim stanom to ćemo moći da radimo. Ovo merenje je veoma važno za dalju preradu koja će omogućiti proizvodnju izuzetno ravne trake i limova, a takvu ravnoću naročito zahteva linija za bojenje. Na ovaj način ćemo još više otvoriti i tržište bojenog programa.

Impol Seval zgrada

Koliko je za sve aktivnosti u modernizaciji preduzeća predviđeno sredstava?

-Strategijom razvoja mi smo predvideli 60 miliona evra u investiciona ulaganja. Međutim, sada kada sve detaljno razmatramo i realizujemo, vidimo da je potrebno i dobro da uradimo još nešto i što nismo planirali, tako da će ukupan iznos investiranja sigurno biti veći od planiranog, najmanje za desetak miliona evra.

Kako ćete obezbediti potrebna sredstva?

-Svake godine obezbedimo po desetak miliona evra dobiti i amortizacije koje koristimo za nove investicije. Po tom osnovu prošle godine smo imali oko 14 miliona evra iz rezultata poslovanja prethodne godine. Ove godine očekujemo oko desetak miliona evra. Sreća je  što većinski vlasnik ne uzima dividendu već dobit investira. Drugi deo sredstava obezbeđujemo preko investicionih kredita od banaka jer imamo veoma povoljne uslove, fabrika ima dobar rejting jer su njeni bilansi odlični i banke nas rado prate.

Impol Panorama fabrike

Bojenim programom vi ste napravili veliki iskorak na ruskom tržištu. Iz Ruske Federacije stižu informacije da se vašim limom pokrivaju stadioni, pa i Lužniki u Moskvi na kojem će biti  otvaranje i zatvaranje svetskog prvenstva u fudbalu?

-Za taj stadion prodato je 280 tona i to u odnosu na 10.000 tona koje radimo u tom programu, nije neka količina, ali je veoma važno za imidž naše fabrike. U Ruskoj Federaciji smo u poslednje dve godine prodali dosta bojenog lima za reprezentativne objekte koji su se gradili, a to nam dalje otvara tržište. Trudimo se da proizvodimo kvalitetno i sve više se susrećemo sa poznavaocima ovih proizvoda koji nemaju primedbi na kvalitet. Boje uglavnom nabavljamo od najpoznatijih svetskih proizvođača  iz Nemačke, manji deo iz Italije i za sada najveći deo proizvodnje radimo za poznatog kupca.

Skoro ste stoprocentni izvoznici. Kolika će biti ukupna vrednost izvoza za prošlu godinu?

-Samo tri do četiri procenta od ukupne proizvodnje plasiramo na domaćem tržištu, sve ostalo je izvoz. Mada još uvek svodimo bilanse, njegova vrednost za prošlu godinu biće preko 115 miliona evra. Najviše smo izvozili u Evropu, a od zemalja, prva je Nemačka, pa Ruska Federacija,  a onda sledi Italija. Ubedljivo najveću ukupnu prodaju ostvarimo na nemačkom tržištu na kome prodamo skoro 30 posto proizvodnje, a ostalo  u drugim zemljama u svetu. Već godinama ne izvozimo u SAD, jer nam ne odgovara cena, ali za dalje ćemo videti.

Impol Seval 2

Broj zaposlenih se ne menja, ali se kadar zanavlja?

-Na kraju prošle godine imali smo 667 zaposlenih od kojih je 14 novoprimljenih, a skoro isto toliko ih je otišlo u penziju. Međutim, moram da istaknem jedan problem, a to je da se svake godine povećava broj zaposlenih sa zdravstvenim smetnjama kao i to da je visoka stopa odsutnosti radnika sa posla po osnovu bolovanja. Ne znam kako ćemo ovo razrešiti u budućnosti. Sigurno je da ne možemo primati nove ljude da pokrivamo bolovanje i one  sa zdravstvenim smetnjama. Nešto ćemo raditi na tome ove godine, imamo nekih ideja, uradićemo program optimalizacije broja zaposlenih pa ćemo videti. Vreme je da se i kao društvo moramo pripremati na to da nove tehnologije zamenjuju radnike.

Impol Seval 1

Nedostatak stručnog kadra rešavate i kroz dualno obrazovanje?

-U Tehničkoj školi je upisano jedno odeljenje učenika za zanimanje operater prerade metala, praktično, to su livci i valjači. Polovina već dolazi kod nas na praksu, a druga polovina u Valjaonicu bakra. Na taj način rešavamo problem nedostatka ovih zanimanja, a oni koji završe školu imaju mogućnost da odmah počnu da rade, da dobiju zaposlenje i tako reše svoje egzistencijalno pitanje.

Kada sve sagledate, šta očekujete od ove godine?

-Čini se da će biti tržišno teža, jer je krajem prošle godine na tržištu došlo do malog pada cena prerade, zatim, struja nam je od 1. januara poskupela za 15, a gas za 17 posto, tako da smo ovu godinu počeli sa ozbiljnim povećanjem troškova energije. Naši troškovi za gas bili su na godišnjem nivou oko šest miliona evra, sada će biti pod istim uslovima potrošnje za oko milion veći. Drugih većih promena nema, nema pada tražnje i ono što dolazi sa tržišta govori da ova godina ne bi trebalo da bude loša u aluminijumskoj industriji, zato očekujem da i ona bude uspešna za „Impol Seval“. Mi ćemo prvih desetak meseci raditi punom parom, da napravimo i zaliha i da se spremimo za zaustavljanje tople valjaonice zbog montaže kako bismo sve to što bezbolnije podneli. Nadam se da će sve teći po planu. Sve ove protekle godine nismo bili toliko loši da bi i ozbiljniji zastoj mogao da izazove veće probleme i ugrozi funkcionisanje fabrike.

Ostavite odgovor