Pocetna Društvo Duplo više novih korisnika

Duplo više novih korisnika

647
0
Podelite

U ovom momentu „Užice gas“ ima 1.007 korisnika od kojih su 68 pravna lica, a ostalo su domaćinstva. Broj novih korisnika gasa u kategoriji domaćinstva prošle godine duplo je povećan.

U toku prošle godine u akciji „Užice – čistiji grad“ prijavilo se ukupno 335 građana i svi su akciju iskoristili, odnosno, počeli su da koriste gas u predviđenom roku, do kraja godine. Inače, tokom akcije priključak na gasovodnu mrežu duplo je jeftiniji i košta 490 evra u dinarskoj protivvrednosti plus PDV, plaća se u 36 rata, umesto 980 evra plus PDV.

-Prošle godine smo uspeli da pređemo cifru od hiljadu korisnika što nam je zaista i bio cilj na početku godine. Očekujemo da ćemo ove godine imati još najmanje 500 novih priključaka, s obzirmo da je prisutna tendencija građana da polako prelaze na gas kao energent zato što su i kroz razgovore, ali i kroz primere kojih je sada oko hiljadu u gradu, videli da je to jedan od najboljih energenata koji se koristi za grejanje, kaže Milan Sekulić, direktor Akcionarskog društva za izgradnju gasovoda i distribuciju gasa „Užice gas“.

Milan Sekulić, direktor "Užice gas"
Milan Sekulić, direktor „Užice gas“

Akcija „Užice – čistiji grad“ prošle godine počela je početkom aprila, a završena je sa istekom kalendarske godine. O raspisivanju nove akcije odlučuje Skupština Akcionarskog društva „Užice gas“ i očekuje se da će nova akcija i ove godine početi kada i građevinska sezona.

Po rečima Sekulića, prema Studiji koja je rađena pre deset godina, u tom momentu, bilo je oko 6.500 domaćinstava koja su koristila daljinsko grejanje, dok je oko 12.500 bilo individualnih ložišta. To se odnosilo na širi deo grada.

-Mi računamo da je naš realni konzum na području grada koji bismo mogli da pokrijemo, oko 5.000 priključaka. Na tom delu postoji i mreža i objektivno, domaćinstva bi mogla da se priključe. Da li će do toga doći ili ne, to je teško pitanje, ali mislim da iz godine u godinu raste svet ljudi o tome da je gas zaista i ekonomski isplativ energent pored toga što omogućava udobnost i konfor, ističe Sekulić.

Uzice smog

Od  kotlarnica koje su u sastavu JKP „Gradska toplana“ još dve ne koriste gas. Jedna od njih je kotlarnica  na Rosuljama u kojoj može da se izvede konverzija sa mazuta na gas. Konverzija ove kotlarnice trebalo je da bude gotova prošle godine, ali nije, pa se ovaj posao planira za ovu godinu. Druga kotlarnica je u bloku „Zlatibor“ i ona , kako kaže Sekulić, tehnički ne može koristiti gas, tako da se čeka izgradnja nove kotlarnice na Međaju, kada će ova prestati  da radi.

-Od drugih velikih potrošača u gradu koji nisu priključeni na gasovod su Centar za majku i dete i Opšta bolnica. Gas je doveden do oba ova objekta, ali mi ne možemo uticati na to kada će oni početi da ga koriste. Ostali veliki potrošači u gradu su na našem sistemu, vrtići, škole, ustanove, veći privredni subjekti,- kaže Sekulić.

Inače, zaključno sa prošlom godinom na području grada Užica ukupno je urađeno 145.083 metra gasovodne mreže, od čega samo tokom prošle godine 6.572 metra od ukupno planiranih 8.200 metara. Za ovu godinu, po rečima Sekulića, planirano je da bude izgrađeno nove mreže u dužini od 7.800 metara.

 

Ostavite odgovor