Pocetna Čajetina „Ponosna kolevka“ za Čajetinu

„Ponosna kolevka“ za Čajetinu

314
0
Podelite

Opština Čajetina  iz godine u godinu sve više novčanih sredstava u budžetu izdvaja za podsticaj nataliteta. „Pokret za decu tri plus“ je iz tog razloga Opštinu Čajetina svrstao u „Top pet“ lokalnih samouprava u Srbiji, koje imaju za cilj povećanje broja novorođene dece.

– Smatramo da je naša dužnost i obaveza da aktivno radimo na merama za popravku crne demografske slike koja se nadvila nad Srbijom i zato poslednjih sedam godina opština Čajetina stvara sistemska rešenja da se vrati dostojanstvo naših majki, dece i mlađe generacije, ali i tradicionalne vrednosti koje su krasile naš narod a ne da nam se nameću neke evropske vrednosti koje nikada nisu bile u našoj tradiciji – izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović na uručenju nagrade „Ponosna kolevka“ koju dodeljuje „Pokret za decu tri plus“ kao jednoj od pet opština Srbije koje najviše ulažu u populacionu politiku.

Cajetina kolevkaNe možete raditi na povećanju nataliteta, ukoliko ne stvarate uslove za promenu opšteg ambijenta, infrastrukture, kulturnog i zabavnog života – kaže Stamatović – i dodaje da u tri sela naše opštine imamo porast novorođene dece, a u pet sela smo izgradili i vrtiće, što je svakako jedan od razloga da imamo pojavu da se mlade devojke odlučuju za udaju u seoskim sredinama.

Predsednik UO „Pokreta za decu tri plus“  Vladica Gavrilović rekao je da je prema popisu iz 2011. godine u Srbiji bilo 7,8 odsto porodica sa troje i više dece a da bi nas u budućnosti bilo kao danas, potrebno je da bude barem 45 odsto takvih porodica.

Opština Čajetina svake godine budžetom predviđa značajna sredstva za podsticaj nataliteta. Kada je reč o roditeljskom dodatku, on se svake godine uvećava, pa je primera radi u 2014. godini za prvo rođeno dete iznosio 20.000, drugo 30.000, treće i svako naredno 40.000 dinara, dok je  u 2018. godini planiran iznos od 75.000 za prvo, 100.000 za drugo i 150.000 dinara za treće i svako naredno dete. Zbirno gledano za 2018. godinu, naknada iz budžeta za socijalnu zaštitu (roditeljski dodatak, vantelesnu oplodnju, pomoć u kući, pomoć deci sa smetnjama u razvoju…)  planirana je u iznosu od 73,5 miliona dinara.

Istovremeno, opština Čajetina već 5 godine podržava postupak vantelesne oplodnje. Nakon pokušaja parova da to svoje pravo ostvare o trošku države, opština izlazi u susret gotovo svim parovima koji ispunjavaju propisane uslove.  Poslednjih godina opredeljena sredstva po pojedinačnom zahtevu iznosila su 300.000,00 dinara. Prosečno godišnje javi se oko pet parova koji i ostvare svoje pravo.

Ostavite odgovor