Pocetna Politika Krkobabić: „Složene zadruge“ za jačanje zadrugarstva

Krkobabić: „Složene zadruge“ za jačanje zadrugarstva

404
0
Podelite

Potpredsednik Vlade Milan Krkobabić je rekao da bi sedište jedne od „složenih zadruga“ trebalo da bude u Zlatiborskom okrugu i da je u proteklom periodu bilo pomaka u osnivanju zadruga u užičkom i zlatiborskom i da dvadeset zadruga dobro radi. On je zamolio lokalne samouprave u Zlatiborskom okrugu da pomognu osnivanje novih zadruga i kroz ustupanjem prostorija i infrastrukture i apelovao da iz dela agrarnog budžeta odvoje jedan deo za razvoj zadrugarstva.
Potpredsednik Vlade Srbije Milan Krkobabić koji je zadužen za regionalni razvoj govorio je u Užicu o programu podrške razvoju sela u okviru koga i osnivanju zemljopradničkih zadruga u okruzima.

Načelnik Zlatiborskog okruga Dimitrije Paunović podsetio je da je u toku prošle godine opredeljen značajan nivo sredstava za podsticaj razvoja zemljoradničkih zadruga, a nastavak je planiran i u tekućoj. U svečanoj sali gradske kuće održan je sastanak sa poljoprivrednicima i predstavnicima lokalnih samouprava kako da pomognu seljacima da se uključe u program osnivanja zadruga. Potpredsednik Krkobabić je rekao da su sredstva za razvoj zadrugarstva ove godine četiri puta veća i iznose 825 miliona dinara.

krkobabic uzice 1– Podsticaćemo novoformirane zadruge i pomagati postojeće. Novina u ovoj godini je formiranje „složenih zadruga“ koje će moći da računaj na podsticaj od pola miliona evra. U pitanju je objedinjavanje zadruga, deset dobro pozicioniranih zadruga u Srbiji mogu da reše problem malinarstva. Potrebno je po „složenoj zadruzi“ uložiti od dva do pet miliona evra kako bi objedinili postojeće zadruge i kao takve one bi podrazumevale više faze prerade. Znači ne preorijentisati se isključivo na izvoz maline u primarnom obliku već definisati više faze prerade. Na ovaj način rešili bismo probleme hladnjačara i malinara. Program sa novim konceptom „složenih zadruga“ naći će se pred Vladom Srbije 1. marta, rečeno je u Užicu. Tokom boravka u Sevojnu Krkobabić je obišao domaćinstvo Velimira Nikolića iz Crkvarika.

krkobabic uzice– Na novinarsko pitanje „Vesti“ potpredsednik srpske Vlade i predsednik Partije ujedinjenih penzionera govorio je o održivosti i nužnosti reformi postojećeg penzionog sistema.
– U ovaj posao moramo da uđemo što pre. Kako ne bi bilo zabune sve ono što sada imamo u sistemu osiguranja utemeljeno je u zakonu i garantovano od strane države. Imamo FOND PIO koji posluje u skladu sa zakonskim rešenjima, a država je garant – naveo je on. Predsednik PUPS-a kaže da je neminovnost, jer starimo kao nacija da postojeći sistem PIO baziran na međugeneracijskoj solidarnosti gde tri-četiri radnika izdvajaju za jednog penzionera u Evropi u svetu neće biti u budućnosti održiv. Zato u PUPS-u predlažu osnivanje fonda u koji će doprinose uplaćivati korporacije sa malim brojem radnika i visokim profitom.
– Odnos penzionera i zaposlenih kod nas je jedan prema jedan i po. Šezdesetih godina on je bio jedan prema šest, odnosno šest radnika je radilo, a jedan dobijao penziju.Problem je evidentan postoje korporacije koje imaju enormne profite i zapošljavaju jako malo ljudi. Jedan skeletizovan robot u francuskoj automobilskoj industriji košta za pet godina 30.000 dolara, a trošak poslodavca za jednog zaposlenog je 250.000 dolara u istom periodu. Postavlja se pitanj ko će puniti penzione fondove jednog dana – upitao je predsednik PUPS-a Krkobabić čija stranka predlaže široku raspravu u društvu u ovom problemu, a ideja jeste da se pored postojećeg formira i fond PIO za korporacije koje imaju enormne profite, a zapošljavaju malo radnika kako bi u narednim decenijama izdvajala dodatna sredstva za penzionerske dane.

Ostavite odgovor