Pocetna Ekonomija U Poliesteru odolevaju izazovima

U Poliesteru odolevaju izazovima

781
0
Podelite

Prošla godina je za „Poliester grupu“ u Priboju bila jubilarna, 55 godina rada i postojanja, pa je Privredna komora Srbije  nagradila ovu uspešnu firmu, jubilarnom nagradom. Svojim dugogodišnjim razvojem i proizvodnjom poliesterskih delova uspela je da izvrši specijalizaciju u proizvodnji protivgradnih raketa visokog dometa  od šest i osam hiljada metara sa linijskim i kasetnim načinom isejavanja protivgradnog reagensa, što je sada njena osnovna delatnost, a raspoloživi kapaciteti omogućavaju proizvodnju i do 20.000 komada godišnje. „Poliester grupa“ bavi se i proizvodnjom namenskih proizvoda, visoko potisnih cevi za lansere i druge namene, za vojsku i opštu upotrebu. U njoj je zaposleno oko 50 radnika. „Poliester grupa“ zajedno sa privrednim društvima koja su nastala iz nje, „Poliester komponente“ i „Poliester cevi“, jedni su od retkih  privrednih subjekata u Priboju koji funkcionišu stabilno i u kontinuitetu.

„Poliester grupa“ je pravni sledbenik nekadašnjeg preduzeća „Poliester“ koje je nastalo od male radionice 1962. godine. Počelo se sa proizvodnjom instrumental tabli, maski hladnjaka i plašta motora od armiranog poliestera za kamione FAP-a. Pored automobilske industrije, delovi od armiranog poliestera počinju da se primenjuju i u građevinskoj, hemijskoj i prehrambenoj industriji. Kasnije, „Poliester“ počinje da proizvodi delove od poliuretanskih pena i  termoplastičnih masa. Fabrika se razvijala pa je osamdesetih godina prošlog veka  zapošljavala 2.500 radnika, a u svom proizvodnom programu imala je oko osam hiljada proizvoda. Tako je postala najveći proizvođač delova plastike u bivšoj SFRJ.

Poliester 1Privatizacija „Poliestera“ je počela još 1990. godine, da bi 2007. slovenački konzorcijum – dva pravna i jedno fizičko lice, kupio 40 odsto državnog kapitala korporacije, a i mali akcionari koji su bili vlasnici 60 odsto kapitala prodaju akcije konzorcijumu koji tako postaje stopostotni vlasnik firme.

Po rečima Ćelovića, 2012. godine, došlo je do statusnih promena u fabrici. Zapravo, tada se u korporaciji „Poliester“ proizvodilo mnogo različitih proizvoda i tehnologija, a da bi fabrika efikasnije funkcionisala, odlučeno je da se grupišu srodni proizvodni programi. Oformljena su tri društva, „Poliester grupa“ d.o.o., „Poliester komponente“ d.o.o. i „Poliester cevi“ d.o.o..

Poliseter Osman„Poliester grupa“ sa osnovnom delatnošću proizvodnje  protivgradnih raketa i namenskih proizvoda pravni je sledbenik nekadašnjeg preduzeća „Poliester“. „Poliester grupa“  protivgradne rakete i ostale namenske proizvode plasira najviše na domaćem tržištu, ali deo, do 30 posto ukupne proizvodnje, izvozi u Republiku Srpsku, Hrvatsku i Švajcarsku.

– Prošla godina je za „Poliester grupu“ bila izuzetno dobra. Ukupna vrednost realizacije bi trebalo da bude oko dva miliona evra i očekujem da će biti solidna dobit. Možemo se pohvaliti da se velika pažnja posvećuje informativnom sistemu na obradi podataka na svim nivoima u sva tri privredna društva,- ističe Ćelović.

„Poliester komponente“ se bavi proizvodnjom delova od poliestera, pre svega, za autobuski saobraćaj i skoro celokupnu proizvodnju, 95 posto, izvozi u zemlje zapadne Evrope. Poslednjih godina, od 900.000 evra vrednosti proizvodnje dostigla je nivo vrednosti do oko četiri miliona evra. Prošle godine, u ovom društvu zaposleno je blizu 70 novih radnika, tako da je ukupan broj zaposlenih oko 220.

„Poliester cevi“ na savremen način proizvodi cevi za navodnjavanje, kanalizacione i druge brojne vrste. Zapošljava oko 80 radnika. Polovinu ukupne proizvodnje izvozi, drugu polovinu plasira na domaćem tržištu.

Poliester 5– „Poliester cevi“ dosta rade cevi za male hidrocentrale i to izuzetnog kvaliteta. Na primer, u poslednje tri godine uradili smoi plasirali na tržište cevni materijal za blizu dvadesetak malih hidrocentrala i svaka je puštena u rad,- navodi Ćelović i posebno ističe:

-Statusnim promenama smo pospešili razvoj sva tri društva, povećan je standard zaposlenih, ali i dobit preduzeća. Danas sva tri društva imaju ukupno oko devet miliona evra prometa i zapošljavaju ukupno oko 350 radnika. Sve obaveze prema radnicima i državi izmiruju se na vreme i nikada nismo nikome ni po kojem osnovu ostali dužni nijedan dinar. Iako smo pasivan kraj, pokušavamo da u zaradama dostignemo republički prosek, tako da je, na primer, prosečna zarada u „Poliester grupi“ prošle godine bila na nivou republičkog proseka, dok su se u druga dva društva prosečne zarade kretale nešto malo ispod republičkog proseka,- ističe Ćelović.

Poliester 3„Poliester grupa“ aktivno radi na proširenju postojećih kapacitete na prostoru nekadašnje firme „Poliestera“ u sadašnjoj Republici Srpskoj.

– Planiramo proširenje kapaciteta i u Priboju na lokaciji matične firme. To bi krajem ove ili početkom naredne godine, kada sve bude gotovo, omogućilo zapošljavanje oko 20 novih radnika,- kaže Osman Ćelović.

Ostavite odgovor