Pocetna Kultura GRADSKA GALERIJA: Program za 2018. godinu

GRADSKA GALERIJA: Program za 2018. godinu

1037
0
Podelite

Sasa-StojanovicIzlagački program Gradske galerije ove godine započinje sredinom februara multimedijalnom izložbom Saše Stojanovića, vizuelnog umetnika i performera iz Beograda. On će svojе slikе, ilustrаcije i video radove predstaviti prvi put samostalno užičkoj publici.

 

Kosta-BunusevicSledi gostovanje Koste Bunuševca, jednog od idejnih tvoraca umetničkog ambijenta u kojem je nastao legendarni novi talas početkom osamdesetih godina prošlog veka. Njegova postavka do sredine aprila biće multimedijalnog karaktera.

 

 

Nikola-RadosavljevicOd sredine aprila u oba prostora Gradske galerije izlažu Ana Sadovska i Nikola Radosavljević. Biće to prvo samostalno predstavljanje Ane Sadovske, renomirane umetnice grafičke umetnosti iz Poljske, prošlogodišnje dobitnice nagrade Zlatna igla na Međunarodnom grafičkom bijenalu Suva igla i mladog užičkog autora Nikole Radosavljevića,  grafičkog umetnika iz Užica. Nikola je takođe nagrađivan u oblasti grafičke umetnosti. Oni će se svojim radovima predstaviti u oba prostora Gradske galerije.

Rade-VergovicMaj i jun biće u znaku retrospektivne izložbe Radomira Vergovića. Poznati užički autor starije generacije izlaže slike, crteže i radove iz oblasti grafičkog dizajna, ilustracije i karikature.

 

 

Fanstasticnih-6U junu i julu užičku likovnu publiku očekuje izložba „Fantastičnih 6“. Šest  poznatih umetnika:  Željko Tonšić, Vladimir Dunjić, Zoran Velimanović, Sergej Aparin, Milan Tucović  i Željko Đurović svoje radove artikulišu u različitim likovnim medijima. Prvenstveno su posvećeni slikarstvu, ali i objektima i skulpturi. Likovno stvaralaštvo ove grupe umetnika pokreću snovi i fantastično. Njihovo slikarstvo obraća se i vraća čoveku kroz građenje složenih, slojevitih, raznolikih kompozicija od kojih je svaka jedan svet i ostvarena vizija.

Avgust je tradicionalno rezervisan za izložbu užičkih studenata „Oni koji dolaze. Koncipirana kao izložba revijalnog karaktera, ova postavka pruža mogućnost da se individualni rad i napredak svakog mladog autora prati od njegovih početaka, osnovnih polazišta u obrazovanju na akademiji do zrelih radova nastalih na završnim godinama, sa naznakama buduće poetike.

DzingiRetrospektivna izložba užičkog autora srednje generacije Slobodana Stanića Džingija, već preko trideset godina prisutnog na užičkoj i srpskoj likovnoj sceni, planirana je za septembar u oba prostora Gradske galerije.

 

 

Olga-JevricU sklopu proslave Dana grada, u Gradskoj galeriji će biti realizovana izložba akademika Olge Jevrić (1992- 2014), u saradnji sa Galerijom SANU i akademikom Ljubomirom Simovićem. Olga Jevrić se pedesetih godina XX veka otrgla od vladajuće struje posleratnog socrealizma, okrenuvši se likovnim elementima u skulpturi, materijalu i apstraktnom izrazu. U početku se bavila figurativnom skulpturom, a potom se jače okrenula problemu forme, prostora, materijala i mase. Na Bijenalu u Veneciji 1958. skrenula je pažnju međunarodne javnosti  kao jedna od najoriginalnijih protagonista mlade evropske skulpture. Velika priznanja  kao što su: poziv da izlaže na Institutu „Henri Mur“ u Velikoj Britaniji, Nagrada Sava Šumanović za ostvarene visoke stvaralače domete, kao i za ustanovljenje  autentičnog modernističkog koncepta u srpskoj umetosti XX veka i niz drugih, su plod Olginog predanog i kontinurianog višedecenijskog rada.

Izložba Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa, stalna manifestacija Gradske galerije, održaće se u novembru. Spoj modernog i tradicionalnog  predstavlja specifičnost ove ugledne kolonije koja ima već brojnu i vernu publiku u našem gradu.

Na kraju godine sledi Regionalni likovni salon, smotra likovnog stvaralaštva na području regiona, na kojoj se autori predstavljaju sa likovnom produkcijom u protekloj godini. Ove godine, Regionalni likovni salon održaće se jubilarni 30. put.

Pored izlagačkog programa, program „Dohvati umetnost“ Gradska galerija realizuje dugi niz godina unazad u saradnji sa užičkim osnovnim školama i predškolskim ustanovama. Ovaj program prati izlagačku delatnost Galerije i ima za cilj da kod dece nižeg školskog  i predškolskog uzrasta razvija sposobnost da dožive umetnost kao čin stvaranja i dela koja nastaju iz njega.

Ostavite odgovor