Pocetna Užice Prva laparaskopska operacija na debelom crevu u užičkoj bolnici

Prva laparaskopska operacija na debelom crevu u užičkoj bolnici

2217
0
Podelite

Pacijent iz Užica koji ima 75 godina i dijagnostikovan mu je kancer u početnoj fazi operisan je laparaskopski u užičkoj bolnici. Ova hirurška intevencija je mnogo lakša za pacijente jer posle 3-4 dana izlaze iz bolnice. Operaciju je uradio tim hirurga u kome su prof.dr Blagoje Đukanović iz KBC „Bežanijska kosa“, dr Miroslav Stanojević i dr Vlade Varničić.

DSCN2079Pored klasičnih operacija ova minimalni invazivna hirurgija predstavlja najmanju traumu za pacijenta. Reč je o nekoliko malih otvora kroz koje se u trbuh uvede kamera i instrumenti i radi se operacija, objasnio je dr Đukanović.Već narednog dana pacijent ustaje što kod klasične hirurgije nije slučaj.
Povodom ove operacije istakao je značaj širanja mreže zdrastvenih ustanova u kojima se rade ove operacije i edukuju hirurzi. Od ključne važnosti je otkrivanje kancera u ranoj fazi kako bi ovakve operacije mogle da budu uspešne. Preporuka je da svako sa preko 50 godina treba da uradi kolonoskopiju debelog creva. Ako je taj nalaz u redu onda se posle sedam godina radi kontrolni pregled.

DSCN2075Dr Miroslav Stanojević, načelnik hirurgije naveo je da se odmah treba javiti lekaru ako simptomi ukazuju na bolesti debelog creva.Za ovakve operacije nema liste čekanja i svi pacijenti koji imaju malignu bolest bilo kog organa u roku od desetak dana budu operisani.

– U Opštoj bolnici od 2001.godine se rade laparaskopske operacije i urađeno jih je preko 4700 u hirurgiji, ginekologiji, ortopediji i urologiji. Ovo je značajno za užičku bolnicu jer se svrstava u red bolnica u kojima se rade ove operacije u Srbiji – rekla je dr Jelena Raković Radivojević, direktorka bolnice.

 

DSCN2066

Ova operacija je jedan od segmenata u razvoju struke i viši nivo – da dokažemo da mogu ovakve operacije da se radi i u užičkoj bolnici.A sa Ministarstvom zdravlja u narednom periodu obezbedićemo još opreme za samostalan rad – istakao je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

Dodajmo, da ovakve operacije traju od 2-4 sata i pacijenti se mnogo brže oporavljaju.

Ostavite odgovor