Pocetna Kultura Retrospektiva Đorđa Stanića

Retrospektiva Đorđa Stanića

400
0
Podelite

Retrospektivna izložba užičkog slikara Đorđa Stanića povodom 30 godina rada otvorena je u užičkom Narodnom muzeju. Prvu samostalnu izložbu, u organizaciji profesora likovne kulture, Stanić je imao u holu Osnovne škole “Andrija Đurović” 1988. godine, kao učenik osmog razreda. Iste godine postaje najmlađi član likovnog udruženja “Pivo Karamatijević”.

izlozba stanic

Počev od slike iz pomenute postavke pre tri decenije, na izložbi u Narodnom muzeju, po rečima istoričarke umetnosti i kustosa Dragane Obradović, “zapažamo jasan kontinuitet u Stanićevom razvoju: logične promene, produbljivanje ideja, likovno sazrevanje izraza i stalno obogaćivanje slikarskog pristupa.”

izlozba stanic 2

Đorđe Stanić je rođen 27. juna 1973. godine, od malih nogu je pokazivao naklonost ka crtanju i slikanju. Još u osnovnoj školi, sa izuzetnim darom za boju, slikao je prirodu spajajući više listova bloka i praveći velike formate.Završio je srednju novinarsku školu a zatim studije istorije umetnosti u Beogradu. Radio je u Užicu kao profesor likovne kulture. Samostalno je izlagao 57 puta u gotovo svim većim i manjim gradovima Srbije. Učesnik preko 200 domaćih i međunarodnih likovnih kolonija i velikog broja kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Pored Dragane Obradović, o Stanićevom stvaralaštvu na otvaranju izložbe govorili su Obrad Jovanović i Zoran Bogdanović.

Ostavite odgovor