Pocetna Društvo Uvek na raspolaganju

Uvek na raspolaganju

482
0
Podelite

Na Trgu partizana u Užicu, održan je taktičko tehnički zbor koji je organizovala Druga brigada kopnene vojske Srbije u sklopu obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije. Ovo je samo jedna od brojnih manifestacija kojim Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležava Sretenje, Dan državnosti koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak i kada je počelo oslobođenje od Turaka, ali i na isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni Ustav Srbije. Izloženo naoružanje i oprema su privukli veliku pažnju Užičana i starih i onih najmlađih.

vojska srbije na trgu 05Pukovnik Željko Kuzmanović, komadant Druge brigade kopnene vojske Srbije, rekao je da je tehničko taktički zbor u Užicu, gradu koji je tradicionalno vojnička sredina, način da se građanima Užica i okoline uveliča državni praznik Sretenje i da se u sklopu toga prikaže deo sredstava i opreme kojom raspolažu pripadnici i jedinice Vojske Srbije. Užičani mogu da vide deo artiljerijskih sredstava, sredstava i opreme kojima raspolažu pešadijske jedinice i specijalne jedinice – vojna policija i izviđačke jedinice, oklopna vozila tipa „M-77 Ognjen“, kao i set kolektivnog i pešadijskog naoružanja, ali i deo savremenih sredstava, optoelektronskih i sredstava telekomunikacija i informatike.

– Pripadnici Vojske Srbije su i do sada, ali će i u narednom periodu uvek biti na raspolaganju svim organima državne i lokalne samouprave. Nadamo se da će i ovo biti jedan od doprinosa produbljivanju saradnje koja je inače, na izuzetno visokom nivou- istakao je pukovnik Kuzmanović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je sa saradnicima razgledao izloženi deo naoružanja i opreme.

vojska srbije na trgu 04– Stalo nam je da u Užicu proslavu Dana državnosti podignemo na znatno viši nivo u odnosu na prethodne godine sa ciljem da, pre svega, mladi Užičani shvate značaj praznika, države i Vojske kao institucije koju građani Srbije, uz našu crkvu, još uvek najviše poštuju – rekao je između ostalog Petković.

– Bićemo snažna država samo ako imamo snažnu vojsku i patriotski osećaj, naravno, nikada upućen protiv drugih naroda i nacija, već sa ciljem da mi sami sebe više poštujemo.“

Taktičko tehničke zborove pripadnici Vojske Srbije organizuju danas i u Prijepolju, Subotici, Loznici, Boru, Petrovcu na Mlavi, Paraćinu i Jagodini, dok će centralna državna ceremonija proslave Sretenja – Dana državnosti Srbije biti održana sutra, 15. februara u Orašcu.

Ostavite odgovor