Pocetna Društvo Za razvoj školskog sporta 60 miliona dinara

Za razvoj školskog sporta 60 miliona dinara

910
0
Podelite

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, posetio je danas opštinu Sevojno, Osnovnu školu „Aleksa Dejović“ i „Impol Seval“.

-Ukupna slika užičkog obrazovanja je dobra i može da bude i bolja uz ulaganja u određenu infrastrukturu, izjavio je ovom prilikom ministar Šarčević, najavljujući da će za izgradnju nove zgrade koja će biti namenjena za razvoj školskog sporta  biti izdvojeno preko 60 miliona dinara. Zgrada će biti pri Osnovnoj školi „Aleksa Dejović“ uz primenu svih procesa digitalizacije.

-Ova sala biće dovoljna za razvoj sporta i mladih ljudi u Sevojnu, rekao je Šarčević i najavio u narednom periodu nove mreže u srednjoškolskom i osnovnom obrazovanju, novi plan upisa, kao i modele informatičkih smerova u gimnaziji.

-Ceo ovaj koncept je potreban da bi se Užice kao grad, koji bi imao IT profil za visoko obrazovanje, uobličio u potpunosti sa Studentskim centrom koji ima dobre kapacitete. Namera Vlade Srbije je da uradi decentralizaciju svih modela koji su bili vezani samo za velike univerzitetske centre i na drugim lokacijama, kao što je i Užice, koje je markantno za ovaj deo Srbije, – rekao je Šarčević.

ministar Sarcevic Sevojno 1

Po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, sa ministrom Mladenom Šarčevićem nastavljeni su razgovori u vezio otvaranja odeljenja jednog tehničkog fakulteta u Užicu na prostoru bivše kasarne u Krčagovu.

-Posebno nas raduje da smo od ministra Šarčevića dobili podršku za naš koncept. To će najverovatnije biti odeljenje Tehničkog fakulteta u Novom Sadu, vezano za informacione tehnologije. Mi spremamo prostor u okviru bivše kasarne u Krčagovu, jer želimo da tu, na ovoj lokaciji, imamo i visoko obrazovanje iz oblasti informacione tehnologije i start-ap kompanije koje pomaže i država i grad Užice. S obzirom da smo podršku dobili, na nama je da ubrzamo stvari kako bismo naredne, 2019. godine imali studente kraj završenog Studentskog centra izgrađenog, takođe, uz pomoć Ministarstva na lokaciji Krčagovo,- rekao je Petković i zahvalio ministru Šarčeviću za podršku izgradnje  nove zgrade namenjene školskom sportu u Sevojnu, zašta po rečima Petkovića, grad Užice ne bi moga da obezbedi potrebna sredstva.

ministar Sarcevic Sevojno 2

Ministar Šarčević je ovom prilikom posetio „Impol Seval“ u kojoj je u toku obrazovanje učenika za potrebe ove kompanije u skladu sa novim Zakonom o dualnom obrazovanju. Naime, u užičkoj Tehničkoj školi je upisano jedno odeljenje učenika za zanimanje operater prerade metala, praktično, to su livci i valjači. Polovina dolazi na praksu u „Impol Seval“, a druga polovina u Valjaonicu bakra Sevojno. Posle završenog školovanja učenici će imati mogućnost da odmah počnu da rade u ove dve kompanije.

– Ministar je imao priliku da u „Impol Sevalu“ vidi učenike, prvu generaciju dualnog obrazovanja, da porazgovara sa njima, da vidi u kojim uslovima, pre svega, uče, pa će onda kasnije i raditi,- rekao je Ninko Tešić, direktor „Impol Sevala“.

Ostavite odgovor