Pocetna Ekonomija Proizvodnja kornišona, ulaganje 750 evra

Proizvodnja kornišona, ulaganje 750 evra

1519
0
Podelite

Za poljoprivrednike sa područja Grada Užica danas je u svečanoj sali održana prezentacija vertikalne (špalir) proizvodnje korinišona, nemačke firme Kune.

Bernhard Urlih, direktor za nabavku sirovina nemačke firme rekao je da je cilj prezentacije pronalaženje što većeg  broja farmera koji bi se bavili proizvodnjom kornišona i otvaranje otkupnog mesta u Užicu.

Kornisoni prezentacijaNemačka firma je počela otkup u Kozarskoj Dubici pre četiri godine, a prošle u Sremskoj Mitrovici. Promocija gajenja kornišona održana je u Pančevu, Čačku i Crvenki. Cena je ugovorena unapred i iznosi 0,65 centi za prvu klasu.

Na pitanje novinara koja su početna ulaganja Kosta Đurović, inženjer poljoprivrede navodi oko 750 evra na deset ari, s tim što je poljoprivrednik dužan da obezbedi stubove.

Kornisoni Djurovic– Rasađivanje kreće oko 15. aprila što je slučaj sa Sremskom Mitrovicom, a u Zlatiborskom okrugu krajem maja. Posle rasađivanja treba da prođe mesec dana za ubiranje prvih kornišona, a berba traje od dva do dva i po meseca – kaže inženjer Đurović. Procena prinosa na deset ari je 6,5 tona, moguće  i 7-8 tona, a zarada se kreće od 2.000 do 2.400 evra.

Gradska većnica za poljoprivredu Sanja Janković izrazila je zadovoljstvo što se drugi put u gradu Užicu održava predavanje o uzgoju kornišona što svedoči o velikoj zainteresovanosti poljoprivrednika. Prema njenim rečima kornišone gaje samo dva – tri proizvođača u Lunovom selu na osnovu potreba lokalnog stanovništva. O značaju ispitivanja kvaliteta zamljišta i za ovu proizvodnju na početku skupa govorio je Andrija Radulović iz Poljoprivredne službe Užice.

Ostavite odgovor