Pocetna Društvo Zapošljavanje i stambeno pitanje najveći problemi Roma

Zapošljavanje i stambeno pitanje najveći problemi Roma

341
1
Podelite

Rešavanje problema romske zajednice ubuduće će biti jedino moguće uz postojanje strateških dokumenata od kojih je osnovni Lokalni akcioni plan za Rome – navodi Dragan Vasović iz Romskog centra.

dragan vasovic portalAkcioni plan sadrži četiri prioriteta: zapošljavanje, zdravstvo, školstvo i stanogradnju za koju se može konkurisati kod Delegacije evropske komisije. Užička gradska skupština nedavno je jednoglasno usvojila Lokalni akcioni plan (LAP) za unapređenje položaja Roma za period 2018 – 2021. godina. U pitanju je prvi strateški dokument koji na planski i sistemski način prilazi rešavanju problema romske zajednice u našem gradu. Dragan Vasović iz Romskog centra u Požegi koji je zajedno sa kolegama iz Udruženja Roma Užice dao puni doprinos nastanku Akcionog plana, zajedno sa gradskim većnikom zaduženim za brigu o porodici i Kancelarijom za saradnju sa civilnim sektorom na čijem je čelu Nebojša Sarav kao osnovnu poruku ističe da njegovo usvajanje znači da će Romi u Užicu u perspektivi imati podršku Grada i da će svoje probleme rešavati na sistematičniji način za razliku od „ad hok“ pristupa.

Akcioni plan znači da će vlast sa predstavnicima romske zajednice svake godine utvrditi koji su to najveći problemi koji će se rešavati tokom budžetske godine. Plan je uvod u privlačenje sredstava Delegacije evropske komisije prvenstveno i svih ostalih domaćih i stranih donatora. Uslov i kod naših ministarstava za prohodnost projekata i dobijanja novca za rešavanja problema romske zajednice jeste usvojen strateški dokument (LAP) – priča Vasović. Na osnovu podataka u Akcionom planu u Uzicu živi 220 Roma.  Detaljnije o ovoj temi u novom broju „Vesti“ koje su danas izašle.

1 komentar

Ostavite odgovor