Pocetna Kultura Knjiga o užičkom zadužbinaru

Knjiga o užičkom zadužbinaru

388
0
Podelite

Pre dvadeset godina prof. dr Dragan Veselinović zajedno sa svojim bratom Vojislavom Lalom – Stefanovićem došao je kod direktora užičkog Narodnog muzeja Dragiše Milosavljevića sa namerom da Muzeju pokloni staru, već oronulu roditeljsku kuću Zaduzbinar 3sa velikim dvorištem na Carini. Sklopljen je ugovor, urađen elaborat rekonstrukcije, izvšren deo pripremnih radova, ali nedostatak novca, smena direktora Narodnog muzeja i zaboravljanje ugovornih obaveza uslovili su da prof. dr Dragan Veselinović odustane od zadužbinarstva i pod sličnim uslovima daruje kuću sa dvorištem užičkoj crkvenoj opštini. Kuća je srušena, na tom mestu već je sagrađen objekat koji će raditi u okviru Parohijskog doma, a o zadužbinaru, prof. dr Draganu Veselinoviću, o njegovom životu i delu Dragiša Milosavljević napisao je knjigu pod nazivom “Nauka kao putokaz” koju je objavila Izdavačka fondacija Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Srpske pravoslavne crkve.

Zaduzbinar 2Prof. dr Dragan Veselinović rođen je 12. novembra 1930. godine u Nišu, živeo i školovao se u Užicu i Beogradu. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1954, a doktorirao 1965. godine. Za redovnog profesora izabran je 1986. godine. Predavao je na mnogim fakultetima u Srbiji. Začetnik je smera za Zaštitu životne sredine na Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu. Pisac je vise udžbenika  za srednje škole i fakultete. Bio je rukovodilac mnogih projekata za Ministarstvo nauke, vojnih i privrednih organizacija. Nosilac je brojnih domaćih nagrada za doprinos nauci i zaštiti životne sredine.

Promocija knjige “Nauka kao putokaz” odžana je nedavno u Užicu u Parohijskom domu, gde je pored autora, govorio i prof.dr Dragan Veselinović.

Ostavite odgovor