Pocetna Društvo Dotrajala kotlarnica u pozorištu ekološki problem

Dotrajala kotlarnica u pozorištu ekološki problem

1106
0
Podelite

Direktor užičkog Narodnog pozorišta Zoran Stamatović kaže da način grejanja pozorišta mora pretrpeti izmene i postojeću situaciju sa kotlarnicom označava alarmantnom. Kao urgentnu potrebu teatra izdvaja konverziju kotlarnice na prihvatljiv energent, gas ili biomasu što će odlučiti stručnjaci i što će omogućiti grejanje po delovima zgrade, kancelarija, gardarobe, majstorske radiionice i posebno grejanja sale sa preko 700 mesta.

– Potrebno je po principima energetske efikasnosti zameniti stolariju i bravariju, efikasnu izolaciju kako ne bi rasipali bilo koje gorivo. Naša zgrada je završena 1961. godine, grejni kotao je  promenjen devedesetih i ima tri puta manje snage od prethodnog. Radi na granici mogućeg i  po nalazima inspektora za ekologiju izbacuje veće količine suve materije i derivata što nije dozvoljeno po zakonu. Upustvo inspektora nalaže otklanjanje ovog problema – kaže direktor Zoran Stamatović.

Pozoriste kotlarnica 2Užičko pozorište se od osnivanja greje na mazut i od početnih 180 tona mazuta potrošnje za grejnu sezonu uspeli su  velikim odricanjem od sopstevnog komfora i potrebom smanjenja zagađenja vazduha da potrošnju svedu na 40 tona.

– Da li je rešenje problema priključak na Gradsku toplanu, da li je to izgradnja sopstvene kotlarnice na prihvatljivo gorivo, to nije pitanje za nas u Pozorištu, već za toplanu i Gradsko veće Užica – dodaje Stamatović uz napomenu da su se nadležnima obraćali sa zahtevom da se problem pozorišne kotlarnice reši što očekuju u narednom periodu.  Učestvuju i na konkursu  Ministarstva pravde (oportunitet) kako bi obezbedili zamenu bravarije i na konkursu energetske efikasnosti Ministarstva privrede za određena sredstva.

– Rešenje našeg problema nije jeftin zahvat i to je veća investicija od oko 200 miliona dinara – dodaje direktor užičkog pozorišta uz napomenu da grejanje i provetravanje tokom žarkih leta moraju u Pozorištu biti urađeni po važećim standardima Zakona o bezbednosti. Posebna priča su pozorišni rekviziti, delovi pozorišne dekoracije koji su raspoređeni od depoa, dok se stolarnica kao prva prostorija nalazi do kotlarnice.

Pozoriste kotlarnica 3Shodno preporukama „Gradske toplane Užice“ i „Užice gasa“ ovaj problem problem se može rešiti, ali uz projekte i budžete koji rešenje mogu da podrže. Tehnički direktor Gradske toplane Dobrivoje Obradović kaže da je snaga kotlarnice Pozorišta jedan megavat dok je njima potrebna veća snaga, oko megavat i po.

– Njihova kotlarnica je neuslovna, tu su im rekviziti za scene i prolazi se kroz kotlarnicu… Sve to treba odvojiti da bi bilo bezbedno, sami nabavljaju mazut, a možda pozorištu ne odgovara režim rada Gradske toplane. Ovog leta radićemo toplovod i planiramo gašenje kotlarnica na mazut Jug Bogdanove, Telekoma, Centra za majku i dete i Pozorišta ukoliko nadležni tako odluče  – navodi tehnički direktor „Gradske toplane Užice“ Dobrivoje Obradović.

Ostavite odgovor