Pocetna Kultura Nagrade za film “Isti”

Nagrade za film “Isti”

276
0
Podelite

Dokumentarni film „Isti“ reditelja Dejana Petrovića osvojio je dve nagrade na 65. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Petrović je dobio Gran Pri za najbolji kratki dokumentarni film i nagradu produkcijske kuće Living Pictures za postprodukciju filma.

Film Isti 2“Zahvaljujući Filmskom centru Srbije, na čijem smo konkursu pre skoro tri godine, dobili smo sredstva za produkciju filma “Isti”. Spremali smo ga osam meseci, istražujući priče u pet najvećih zatvora u Srbiji. Na kraju smo se fokusirali na priču o relativnosti ljudske slobode I pokušali smo da uobličimo u 16-minutni film, koji je rezultirao sa dve nagrade na ovom festivalu”, kaže Dejan Petrović.

U obrazloženju nagrade Gran Pri za Petrovićev dokumentaraca žiri je naveo da se radi o „originalnom dramaturškom i filmskom pristupu jednoj nesvakidašnjoj temi odnosa kažnjenih i vlasti“ kao i da nas na ovaj način „reditelj vodi osećaju jednakosti između njih“.

Dejan Petrovic reditelj“Poetika minimalizma kratkog metra je specifična, jer u samo nekoliko minuta  treba reći suštinu teme kojm se bavimo i naš stav. To je teško, samim tim što je film isključivo baziran na slici, na atmosferskom zvuku, bez dijaloga i sa veoma skromnim uticajem muzike”, objašnjava Petrović.

Film „Isti“ svetsku premijeru imao je na 30. IDFA festivalu u Amsterdamu, pa potom na festivalu u Zagrebu. Prikazivanje filma na festivlu u Beogradu, bilo je ujedno srpska premijera filma.

Ostavite odgovor