Pocetna Čajetina Prvi Agro dan u Čajetini

Prvi Agro dan u Čajetini

352
0
Podelite

U Čajetini je održana prva konferencija o poljoprivredi Agro dan u organizaciji privrednog društva za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski eko agrar“ uz učešće eminentnih stručnjaka iz raznih oblasti i poljoprivrednika iz ove opštine.

Na konferenciji su održane četiri panel diskusije od značaja za agrar opštine Čajetina od kojih su razgovori o izvozno vrednoj malini, stočarstvu, zaštiti bilja i subvencijama privukli najveću pažnju ovdašnjih poljoprivrednika.

Agrodan VladimirDirektor „Zlatiborskog eko agrara“ Vladimir Bojović navodi da se čajetinska opština trudi da poljoprirednike finansijski pomogne i edukuje, i razlog održavanja konferencije je intenziviranje njihove obuke.

– Pre dve godine opština je donela Strategiju ruralnog razvoja i u skladu sa postavljenim ciljevima pridržavamo se predviđenih mera i u kontinuitetu povećavamo budžet za poljoprivredu. Agrarni budžet opštine Čajetina za početak iznosi 40 miliona dinara i do sada smo kroz rebalanse značajno uvećavali ovaj novac tako da u proteklih šest godina niko od naših poljoprivrednika nije ostao uskraćen za subvenciju – rekao je Bojović.

Stručnjak čačanskog Instituta za voćarstvo Aleksandar Leposavić poručio je malinarima da ne krče zasade, jer na svetskoj pijaci nedostaje 17 odsto potrebne maline i da nema govora o hiperprodukciji. Bilo je reči o podbačaju naše maline, pogotovo što smo protekle godine proizveli 56.000 tona ovog voća, što je značajno manje u odnosu na desetak godina ranije.

Agrodan 3Milenko Gavrilović iz Poljoprivredne stručne službe „Užice“ govorio je o zaštiti maline i borbi protiv „štetnih grinja“ i dodao da je u pripremi državni program zaštite maline koji će u skladu sa standardima kupaca na raznim meridijanima regulisati i upotrebu zaštitnih hemijskih sredstava. Zlatiborskim poljoprivrednicima od interesa je bila i sadnja borovnice, jer poseduju idealne prirodne uslove za ovu vrstu voća.

Jedna od tema bila je posvećena i osiguranju, a prisutne kuće danas su osiguravale malinu uzimajući za parametar 160 dinara za kilogram, što je oko 7.000 dinara za hiljadu kilograma maline. Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Slobodan Živanović razgovarao je sa poljoprivrednicima o programima podrške IPARD fondova.

Agrodan 2Tokom konferencije koja je održana u Domu kulture predstavljena je ponuda, banaka, rasadnika, prodavaca poljoprivredne mehanizacije, distributera stočne hrane.

Ostavite odgovor