Pocetna Kultura Srbi Mojsijeve vere u Prvom svetskom ratu

Srbi Mojsijeve vere u Prvom svetskom ratu

336
0
Podelite

U Jokanovića kući otvorena je izložba “Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu”  Jevrejskog istorijskog muzeja  i Narodnog muzeja u Užicu  koja je upriličena povodom stogodišnjice završetka Velikog rata.

Direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović  najavljujući ovu značajnu izložbu rekla je da ona svedoči o stradanju Jevreja u periodu  1912-1918. godine i izrazila zadovoljstvo zbog saradnje sa Jevrejskim istorijskim muzejem iz Beograda.

Jevreji Uzice 1Muzejska savetnica Stanojka Milivojević istakla je da u užičkom kraju kroz istoriju nije živeo veliki broj Jevreja, ali da su se oni koji su živeli pokazali kao vredni, časni, humani i čovekoljubivi ljudi. Ona je dodala da su Čajetinci i Užičani tokom Prvog svetskog rata i kasnije bili jako ponosni na lekarsku porodicu Gutman, Mira i Fridu i njihove kćerke.

Autorka izložbe Vojislava Radovanović izrazila je zahvalnost Muzeju na realizaciji izložbe u Užicu i inicijatoru njenog održavanja pukovniku Draganu Krsmanoviću.

Jevreji Uzice 3– Želeli smo da pomoću fotografija i predmeta odgovarajuće sadržine da dočaramo kakvi su bili srpski Jevreji. Oni su bili velike patriote i sami sebe nazivali Srbima Mojsijeve vere – navela je Radovanović  koja je i direktorka Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu.

Istoričar Dragan Krsmanović izneo je podatak da je oko 600 Jevreja bilo mobilisano u srpskoj vojsci, a oko 150 dalo život za slobodu Srbije u Velikom ratu. Njih oko sto odlikovano je najvišim srpskim  odlikovanjima u Velikom ratu.

Jevreji Uzice 4– Među njima su nosioci Karađorđeve zvezde i ordena za hrabrost. Pukovnik Beham Avram je bio komandant bataljona u Balkanskim ratovima, braću Amara Mošu i Davida koji su svoje živote dali za Srbiju. Istakao bih doprinos Jevreja i sanitetskoj službi – rekao je Krsmanović i govoreći o vezama između dva naroda podsetio da je Srbija bila prva zemIja koja je 1927. potvrdila Jevrejima svoj dom u Palestini.

Pored niza predmeta na  izložbi je zastupljeno 35 dokumentarnih fotografija – svedočanstava iz Velikog rata koje Užičani mogu videti u narednih petnaest dana u Jokanovića kući.

Ostavite odgovor