Pocetna Društvo Sedam decenija Istorijskog arhiva

Sedam decenija Istorijskog arhiva

279
0
Podelite

Sedamdeset godina rada užičkog Istorijskog arhiva juče  je svečano obeleženo u manastiru Rujan predstavljanjem 26. broja časopisa „Istorijska baština“ i komplet fototipskih izdanja „Gorždanske štamparije“ koji sadrži Služabnik (Liturgija) iz 1519; Psaltir s posledovanjem iz 1521; Molitvenik (Trebnik) iz 1523. Godine, kao i Zbornik naučnih studija.

arhiv 2

O časopisu Istorijskog arhiva (urednik dr Aleksandar V. Savić), koji je u celosti posvećen obeležavanju 480 godina od štampanja Rujanskog četvorojevanđelja, govorio je  Radovan Pilipović, direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve, dok su o knjigama Goraždanske štamparije govorili prof. dr Vojo Kovačević (Filozofski fakultet Pale) i protojerej stavrofor Nenad Tupeša, profesor Bogoslovskog fakulteta iz Foče.

arhiv 1

U uvodnoj reči, Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice podsetio je da nije slučajno izabran manastir Rujan kao mesto arhiv 3obeležavanja jubileja Arhiva  i priređena promocija knjiga Goraždanske štamparije. Na ovom mestu radila je prva štamparija u srednjovekovnoj Srbiji, u periodu od 1536. do 1537. godine, kada je monah Teodosije štampao Rujansko četvorojevanđelje, dok su knjige Goraždanske štamparije nastale u prvoj štampariji na području današnje Bosne i Hercegovine, a drugoj na Balkanu (iza Cetinjske), u tadašnjem srednjovekovnom manastiru „Sveti Đorđe“ u Donjoj Sopotnici, (danas pripada opštini NovoGoražde) koja je radila od 1519. do 1523. godine.

Na svečanosti, koju su pozdravili predstavnici grada Užica i opštine Novo Goražde, istaknuto je da obe lokacije imaju veliki značaj za srpsku kulturu, a da manastire u kojima su radile štamparije spaja činjenica da su oba posvećena svetom Velikomučeniku Georgiju.

Arhiv 5

O značaju i radu užičkog Istorijskog arhiva govorio je istoričar Nemanja Spalović. Predstavnici opštine Novo Goražde poklonili su komplet knjiga Goraždanske štamparije monaštvu manastira Rujan i posetili Istorijski arhiv u Užicu. Tokom posete izražena je obostrana želja da se duhovna i kulturna saradnja Užica i Novog Goražda nastavi i u budućnosti.

Ostavite odgovor