Pocetna Sport Udruženje sportskih novinara Užica osudilo postupak čelnika FK “Zlatibor”

Udruženje sportskih novinara Užica osudilo postupak čelnika FK “Zlatibor”

1183
0
Podelite

Udruženje sportskih novinara Užica najoštrije je osudilo odluku predsednika FK Zlatibor iz Čajetine Veljka Radulovića da zabrani snimatelju Studija ZOOM iz Užica Zoranu Đuroviću, snimanje utakmice između Zlatibora i Sloge.

Tokom snimanja utakmice kolegi Đuroviću je prišao član obebeđenja i zabrano mu snimanje jer je tako naredio predsednik kluba. Prema izjavi kolege Đurovića, kada je u poluvremenu utakmice od predsednika zatražio objašnjenje dobio je odgovor :

„Kako bi to bilo da dođem kod tebe u kuću i počnem da snimam bez pitanja? Pitao sam da li je on vlasnik stadiona, a on je odgovorio da moram njega da pozovem da bih imao dozvolu da snimam. Dodao je i da nema ništa protiv mene, ali da sam njega trebao da pozovem i da zbog toga ne mogu da snimam utakmicu. Okrenuo se i otišao“.

Predsednik Radulović nije naveo nijedan konkretan razlog za ovakvo ponašanje, i nama je sasvim jasno da ne poznaje zakone i propise naše zemlje ali i Evropske Unije. Prema Zakonskim propisma novinarima i snimateljima je apsoluno dozvoljeno izveštavanje sa svakog javnog skupa bilo da je reč o političkom , sportskom ili nekom drugom događaju.

Kolega Đurović je dugogodišnji član Udruženja sportskih novinara Srbije, Udruženja sportskih novinara Užica, dopisnik SOS kanala i vlasnik agencije ZOOM koju je angažovao i Fudbalski savez regiona Zapadna Srbija. Na ulasku u stadion pokazao je svoju novinarsku legitimaciju, kako je to uobičajeno i nikada do sada nije imao sličan problem. Kako ova utakmica ne spada u takozvane „mečeve visokog rizika“ i događaje koji nose posebno veliki „bezbedonosni rizik“ , za nju nije potrebno akreditovanje, pa je kolega Đurović u potpunosti ispoštovao proceduru. Zbog toga je ponašanje predsednika Radulovića potpuno neshvatljivo, pa zahtevamo od čelnika Fudbalskog saveza Srbije i FS Regiona Zapadna Srbija, najhitnije preduzimanje mera iz svoje nadležnosti i kažnjavanje Veljka Radulovića zbog bahatog i neprofesionalnog ponašanja.

Udruženje podseća da Zakon o javnom informisanju propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja, i traži da novinarima i medijskim radnicima bude omogućeno, da nesmetano obavljaju posao od javnog interesa.

Ostavite odgovor