Pocetna Užice Truba je moj život

Truba je moj život

551
0
Podelite

Trubu, instrument koji je sinonim za Zapadnu Srbiju, Užičanin Ivan Jovanović,  počeo da svira sa 14 godina. Porodičnu tradiciju, jer njegov deda iz Potpeća je svirao tenor trubu, verovatno nesvesno, odlučio je da nastavi još kao dečak. Tu ljubav prema ovom instrumentu prepoznao je upravo deda, koji mu je kupio prvu trubu. Kaže da je voleo da ga sluša dok svira, pa je tako i on zavoleo ovaj instrument.

„Video je da sam zainteresovan za taj intrument. Kupio mi je prvu trubu. Deda me je i uputio na časove. Bio sam redovan i uporan, dve godine sam išao na privatne časove, nakon čega sam osnovao svoj orkestar.“

U svakoj karijeri postoje usponi i padovi, kaže Ivan i podseća da je ipak na kraju kada sve sagleda, njegova karijera išla uzlaznom putanjom. Očekivao je na nekim takmičenjima prva mesta, ali ih nije bilo. Ipak prošla godina je bila uspešna na takmičenjima i na Zlatiboru i u Guči.

„Ja nisam ni bio svestan koliko je nagrada u Guči značajna za nas trubače, pre svega zbog kotiranja u muzičkom svetu. Do sada sam dobijao manje nagrade, ali od prošlogodišnje „Zlatne trube“ situacija je mnogo drugačija. Pozivi za nastupe stižu sa svih strana i iz zemlje i inostranstva. Očekujem da ću ove godine osvojiti još jednu nagradu u Guči, kako bi postao Majstor trube, što je najviše prizanje za naš trubače“,  nada se Ivan Jovanović.

„Truba je moj život. Sa trubom sam mnogo putovao, ali i doživeo mnogo lepih trenutaka.. Ona je smisao mog života“, kaže Ivan Jovanović, Zlatna truba Guče.

Svirao je sa užičkim Kulturno umetničkim društvima, a orkestar je osnovao 2006. godine i sa njim nastupao u čitavoj Srbiji, ali i Evropi. Repertoar im je za svcačiji ukus, kaže Ivan i dodaje da su uz zvuk njegove trube uživali u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji…

„Prošle godine sam snimio autorsku numeru „Užički voz“, koja je na Youtubu postigla odličan uspeh. Za manje od dva meseca imala je više od 100.000 pregleda. Trenutno sam obradio nekoliko naših i stranih pesama. Audio materijal je završen, a sada je plan da se radi video materijal, koji će biti publici dostupan za oko dva meseca,“ najavio je Jovanović.

Ideja Ivana Jovanovića je da snimi autorski album. U zavisnosti kako će proći ovo što je sada uradio, odlučiće da li će taj album biti sa kolima ili autorskim pesmama.

 

Podelite
Prethodni članakPreduzeće se polako gradi
Sledeći članakSport za sve

Ostavite odgovor