Pocetna Društvo Nije lepo bacati smeće

Nije lepo bacati smeće

659
0
Podelite

Učenici uzrasta od petog do osmog razreda su očistili svoja školska dvorišta kao i brojne gradske povrišne.  Podršku im je pružila Komunalna policija, JKP Bioktoš, Predškolske ustanove i Odeljenje za zaštitu životne sredine. Akcija je realizovana u okviru Programa zaštite životne sredine a sve u skladu sa planom i programom osnovnih škola.

Ciscenje AndelaAneđela Krstović iz Prve osnovne škole Kralj Petar II ne razume kako neko može da baci papir, opušak…

– Čistili smo grad i dvorište naše škole i nije nam bilo teško. Poručila bih svima da čuvaju svoj grad jer tu oni žive, tu su se rodili i treba da nam bude čisto.

Ciscenje NikolinaNjena drugarica Nikolina Milutinović slaže se da svi treba da vode računa da grad bude čista i da se smeće ne baca tamo gde mu mesto nije:

– Nemoje zagađivati sredinu u kojoj živimo. To nije lepo i smeće bacajte u kontajnere i kante. O tome učite kod kuće i to je domaće vaspitanje.

Ciscenje AndjelkaAnđela Aleksić iz iste škole čudi se odraslima koji se ponašaju onako kako ne treba:

– Odrasli treba nas da uče kako se čuva i neguje sredine u kojoj svi živimo. Skupili smo svaki papirić i očistili ali se bojim da će to biti kratkog daha i da će oni opet uraditi po starom. Ja nikada nisam bacala smeće na ulicu, već u kantu.

Ciscenje LjubicaLjubica Cvijović kaže da ako nema u blizini kante onda lepo u džep staviš smeće pa posle baciš:

– Ovo što smo danas čistili mogu vam reći da najčistije bilo u dvorištu naše škole. Mislim da i mladi i stariji su krivi što nam je životna sredina zagađena. Ljudi treba da brinu da svi živimo u čistoj i zdravoj sredini.

Vredni učenici  osnovnih škola iz Užica i Sevojna, uz podršku svojih nastavnika današnjom akcijom pokazali su i poslali jasnu poruku da vole svoj grad i prirodu koja treba da bude zajednička briga svih nas.

Ciscenje MarijaMarija Trmčić Bogojević, članica Gradskog veća zadužena za društvene delatnosti je naglasila:

– Ovo je jedna lepa poruka i lepa slika za sve građane Užica, da ne ostavljamo za sobom smeće već da ga bacamo u kante i nadam se da će u narednimo periodu otpada koji skupljamo na Ciscenje Dunjaovakav način biti sve manje.

Članica Gradskog veća zadužena za ekologiju Dunja Đenić  istakla je da je važnos ove akcije upravo u tome da se mladih uključe u što većem broju:

– Mladi na ovaj način postaju odgovorniji prema životnoj sredini.  Grad kroz svoje službe i u okviru redovnih održavanja održava određene površine, one koje nisu u redovnom programu održavanja  mi se trudimo kroz Odeljene za zaštitu životne sredine  iz našeg budžetskog fonda te površine očistimo po prijavama građana ili ako mi zapazimo obilaskom terena angažovanjem radnika preko socijalnog.

Ciscenje MilenijaMilenija Marković  gradski prosvetni inspektor kaže da deca  ono što su u teoriji naučili sada primenjuju praktično:

– Nastavnici i direktori škola, nadležna inspekcija i komunalni radnici obezbedili su uslove da ova akcija protekne bez problema.  Osim što su grad uredili oni su ga i unapredili. Poslali su i poruke građanima da ovaj prostor posle čuvaju i da ne bacaju otpad na nedozovljena mesta.

Ostavite odgovor