Pocetna Kultura Zanimljiva noć muzeja

Zanimljiva noć muzeja

511
0
Podelite

U Užicu su u jubilarnoj, 15. „Noći muzeja“ posetiocima vrata otvorili od 17 do jedan sat po ponoći Narodni muzej, Istorijski arhiv, prvi put Užička gimnazija i Regionalni susreti pisaca „Na pola puta“, zatim, Umetnička škola, Tehnička škola „Radoje Ljubičić“, ali su ljubitelji umetnosti mogli posetiti i atelje užičkog slikara Obrada Jovanovića na Beloj Zemlji.

Noc muzeja 6U Narodnom muzeju, osim stalnih postavki, posetioci su mogli pogledati u galerijskom prostoru Jokanovića kuće izložbu Grafički omnibus koju čine grafike, crteži i arhivska građa trojice istaknutih umetnika LJubomira Ivanovića, Mihaila S.Petrova i Đorđa Andrejevića Kuna iz fondova Narodne biblioteke Srbije. Ova izložba biće otvorena do 15. juna. Izložba je prvi put predstavljena publici 2016. godine u Narodnoj biblioteci Srbije, a 2017. ju je videla publika u Novom Sadu u Galeriji „Pavle Beljanski“.

Govoreći o izložbi, Katarina Dogandžić Mićunović, istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja, između ostalog je rekla da su ova trojica vrhunskih umetnika najzaslužniji za to što je grafika posle Drugog svetskog rata kod nas dostigla veliki uspon kao samostalna likovna disciplina.

Noc muzeja 3Izložbu čini 40 crteža i grafika LJubomira Ivanovića koji se čuvaju u Narodnoj biblioteci Srbije, zatim, grafička mapa sedam linoreza Mihaila S. Petrova koji su objavljeni u avangardnim časopisima, a koje je umetnik poklonio Narodnoj biblioteci 1973. godine povodom otvaranja nove zgrade i četiri mape Đorđa Andrejevića Kuna, glavnog predstavnika socijalne umetnosti u srpskoj grafici, „Za slobodu“, „Krvavo zlato“, „Partizani“ i ilustracije za zbirku pesama Majakovskog „Pročitaj, proskitaj i Pariz i Kitaj“.

Slaven Popara koji je zajedno sa LJiljanom Bašić i Mrijom Bogdanović, autor izložbe ističe da Narodna biblioteka Srbije ima dugu tradiciju prikupljanja grafičke i slikovne građe još od pedesetih godina 19. veka. Po njegovim rečima, ova trojica umetnika najvažniji su autori srpske grafike u prvoj polovini 20. veka.

Noc muzeja 2-Izložbu čine tri priče, tri umetnička senzibiliteta kojima je dodirna tačka borba za status grafike koja je bila skrajnuta kao umetnička disciplina,- kaže Slaven Popara.

Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice istakla je da je tokom manifestacije „Muzeji Srbije – muzeji za 10“ koja traje od 14. a završava se 20. maja i tokom večeri „Noći muzeja“ izložbe užičkog muzeja posetilo oko hiljadu posetilaca.

Noc muzeja 8U Narodnom muzeju posetioci su mogli pogledati i izložbe „Svetlo Mediterana“ Željka Đurovića i iz „Fonda Branke i Radovana Popovića“, a u legatu Mihaila Milovanovića u programu su učestvovali učenici Srednje muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“. Hirdroelektrana „Pod gradom“ i Memorijalni kompleks „Kadinjača“ koji rade u sastavu Narodnog muzeja, bili su otvoreni za posetioce od 10 do 18 časova.

Noc muzeja 5Zavičajno odeljenje Muzeja u Novoj Varoši predstavilo se stalnom muzejskom postavkom „Novovaroški kraj kroz istoriju“ kao i gostujućom izložbom Narodnog muzeja Čačak „Lepi Laza između kralja Aleksandra i kraljice Drage“.

U Umetničkoj školi u Užicu otvorena je  izložba radova učenika, a priređena je i modna revija kostima i organizovane radionice vajanja i GIF animacije.

Noc muzeja 4Užička gimnazija i Regionalni susreti pisaca „Na pola puta“ prvi put su se ove godine pridružili Noći muzeja, a posetioci su mogli da pogledaju knjige sa posvetama Oskara Daviča i Radomira Konstantinovića, koje su deo lične biblioteke Radeta Kuzmanovića, pisca, prevodioca i dugogodišnjeg urednika časopisa Treći program Radio Beograda. Tehnička škola „Radoje LJubičić“ treći put učestvuje u „Noći muzeja“ i ovog puta je priređena izložba maketa savremenih građevinskih objekata „Budućnost je stigla“, izložba fotografija kanjona reke Đetinje, postavka u zavičajnom kutku, automobil dragster, kao i radionice za posetioce.

U Istorijskom arhivu posetioci su mogli pogledati preuzetu izložbu iz Arhiva Tuzlanskog kantona „60 godina pruge Brčko-Banovići“.

Obrad-3

U galeriji profesora Obrada Jovanovića, na Beloj Zemlji, redovna postavka sveobuhvatnog rada ovog proslavljenog užičkog akademskog silkara. Sačinjena od slika, crteža i radova tehnikom „suve igle“, sa prepoznatljivim motivima „srpskih tema“.

Obrad-5

Boemski, na sebi svojstven način uz pesmu, veselje, zvuke tamburice i čašu domaćeg vina, profesor Jovanović je dočekao i ispratio sve zvane i nezvane goste, uz poziv da se ponovo vidimo is iduće godine.

Obrad-7

Ostavite odgovor