Pocetna Društvo Sećanje na majora Kostu Todorovića

Sećanje na majora Kostu Todorovića

522
0
Podelite

Godišnjicu rođenja majora Koste Todorovića užički odbor potomaka ratnika koji nosi njegovo ime obeležio je polaganjem venaca na spomen bistu i sećanjem na njegovu  mučeničku smrt od strane Austro-ugara  1914. godine u Srebrenici.

Major Kosta  Todorović rođen je u Užicu 19. maja 1882. godine od oca Jevrema i majke Jelene. Rano ostaje bez oba roditelja i po završenoj Gimnaziji upisuje vojnu školu gde je pripadao čuvenoj 32. klasi Vojne akademije.

major kosta todorovic 3

– Formiranjem dobrovoljačkih odreda , pa i Zlatiborskog koji je bio u sastavu Užičke vojske postavljen je za komandira prve čete. Užička vojska je tada imala 42.000 naoružanih ljudi dok je cela crnogorska vojska imala 40.000 boraca. Zadatak Užičke vojske bio je da štiti levi bok i pozadinu srpskih snaga i brani granični fron od Rogatice do Priboja i zatvara sve pravce koji vode ka Užicu i dolini Zapadne Morave – podsetila je na istorijske činjenice na početku Prvog svetskog rata predsednica Gradskog odbora potomaka ratnika Miljka Pilčević .

Posle niza borbi i oslobođenja Srebrenice od Austro-ugara  u jednoj od narednih bitaka biva ranjen i zarobljen, a zatim spaljen na lomači u septembru 1914. godine u Srebrenici zajedno sa zarobljenim i teško ranjenim Jovanom Živanovićem, studentom iz Brčkog koji je iz Švajcarske došao kao dobrovoljac da pomogne otadžbini.

major kosta todorovic 2

– Ovo je jedinstven primer u Prvom svetskom ratu koji jasno pokazuje svu okrutnost neprijatelja pa i prema ranjenim zarobljenim vojnicima, kao i veličinu žrtve našeg Užičanina majora Koste Todorovića- dodala je Pilčević.

Njegov spomenik u centru Srebrenice, rad vajara Mihaila Milovanovića koji je postavljen  1924. godine srušile su ustaše 1941. godine.  Kamene ploče bile su zakopane u zemlji i spomenik je ponovo obnovljen 1996. godine.

major kosta todorovic 1

Uspomenu na majora Kostu Todorovića u Užicu čuvaju spomen bista koja se nalazi na Trgu Svetog Save, jedna ulica u Krčagovu i Gradska oganizacije potomaka ratnika koja nosi njegovo ime, dok sa druge strane Drine osnovna škola u Skelanima nosi naziv „KostaTodorović“.

U prisustvu par desetina Ućičana pored  organizacije potomaka venac je na spomen bistu položilo i Udruženje veterana ratova devedesetih iz Užica.

Ostavite odgovor